Kieltenope innostaa ja innostuu somessa

Reetta Bizetin kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan syttyi nelivuotiaana, kun lapsuudenkotiin hankittiin tietokone. Nyt kieltenopettaja jakaa vuosien varrella kertynyttä digiosaamistaan kollegoille somen välityksellä.

Blogin päivitän kerran viikossa ja Youtube-kanavaani muutaman kerran kuukaudessa. Instagramin kautta jaan vähän satunnaisemmin tuokiokuvia opetuksestani, kuopiolainen englannin, ruotsin ja saksan opettaja Reetta Bizet kertoo.

Reetan sometileistä on muutamassa vuodessa tullut suosittuja materiaalipankkeja ja tietolähteitä opettajille ympäri maata. Päivitykset liittyvät tiiviisti opettajan työhön, mutta tilien ylläpitäminen on silti myös harrastus, joka tuo vaihtelua varsinaiseen luokkatyöskentelyyn.

Reetta ideoi ja tekee materiaaleja ensisijaisesti omiin tarpeisiinsa.

– Kun materiaaleja on niin helppoa jakaa, olisi älytöntä pitää kaikki vain itsellään. Niiden myyminen vaatisi maksullisia lisenssejä, eikä oikein sovi arvomaailmaani.

Hän kertoo sometilien ylläpitämisen kehittäneen omaa opetusta valtavasti.

 

Koronakevään etäopetusjakso kasvatti opettajien digiosaamisen tarvetta ja myös Reetan sometilien kävijämääriä. Hänen tekemissään sisällöissä keskitytäänkin nyt enemmän digiosaamisen kehittämiseen kuin kielten oppimateriaaleihin.

– Olen itse saanut paljon apua ja tukea urallani muilta, joten haluan jakaa puolestani omaa osaamistani eteenpäin. Viime aikoina olen blogin puolella tehnyt erityisesti etäopetukseen soveltuvia sovelluksia tutuiksi toisille opettajille.

Reetta toimii digitutorina omalla työpaikallaan Puijonsarven koulussa. Hän huomauttaa, että jokainen opettaja on mediakasvattaja jo opetussuunnitelman perusteiden mukaan ja tarvitsee digiosaamista.

– Osassa aineissa aihekokonaisuus painottuu enemmän, osassa vähän vähemmän. Kukaan ei ole kuitenkaan yksin, vaan meidän kannattaa verkostoitua toistemme tueksi, hän sanoo ja muistuttaa, että osaamattomuuttaan ei tarvitse hävetä.

 

Somevaikuttajat ja -kanavien ylläpitäjät ovat mediassa kertoneet uupuvansa jatkuvaa läsnäoloa vaativassa virtuaalimaailmassa. Reetta on löytänyt tasapainon someharrastuksen kanssa osin kantapään kautta.

– Kevään etäopetuksen aikana meinasin uupua, kun avunpyyntöjä tuli niin paljon. Mietin, saanko tehtyä kunnolla minulle tärkeää tehtävää eli neuvoa ja auttaa.

Apua pyydettiin etäopetuksen sovelluksiin ja toteutukseen liittyen Facebookissa, sähköpostilla ja Instagramissa. Nykyisin yhteydenotot on ohjattu sähköpostiin, mikä helpottaa vastaamisajan rajaamista.

Kesän Reetta oli aika lailla poissa tietokoneelta, ja nyt syksyllä hän on rajannut esimerkiksi blogin päivityksen yhdelle päivälle.

– Nyt some tuo taas inspiraatiota ja innostusta arkeen ja työhön.

Entä saatko oppilailta palautetta somesisällöistäsi?

– Vaikka olen ylpeä siitä, mitä teen, yritän oppilaiden kanssa pitää kynttilää vakan alla. Toisaalta jos joku oppilas on ollut vaikka poissa, saatan antaa tehtäväksi tutustua tunnilla käytyyn kielioppiasiaan Youtube-videoltani.

Joskus oppilas saattaa kysyä Reetalta, onko hän tubettaja tai kertoa tilanneensa hänen kanavansa.

– Vastaan heille, että ihan opettaja olen ja keskitytäänpä nyt tähän tunnin aiheeseen.

 

Reetta Bizet

  • 33-vuotias Kuopion Puijonsarven koulun kieltenopettaja.
  • Kiinnostui kielistä jo lapsena, koska niiden avulla maailma avartuu. Osaa opettamiensa englannin, ruotsin ja saksan lisäksi ranskaa ja vähän espanjaa.
  • Harrastaa somettamisen lisäksi luonnossa liikkumista ja monenlaista musiikkia.