Juuri nyt: Kilpailut rohkaisevat tutkimaan

Teppo Harju vei kollegansa kanssa opiskelijaryhmän kansainväliseen tiedekilpailuun Yhdysvaltoihin. Hänen oma koulunsa järjestää vuosittain valtakunnallisen Harppi-tiedekisan.

Oman koulun opiskelijan menestys tiedekilpailussa on palkinto myös opettajalle.

Toukokuussa fysiikan lehtori Teppo Harju ja biologian ja maantieteen lehtori Elisa Mehtälä veivät neljä Tutki, kehitä, kokeile -kilpailussa menestynyttä suomalaisnuorta ISEF-tiedekilpailun päätöstapahtumaan Atlantaan Yhdysvaltoihin.

– Yksi heistä on koulumme eli Maunulan yhteiskoulun Helsingin matematiikkalukion opiskelija. Hän selvitti tutkielmakurssilla äidinkielen lehtorin ohjauksessa Maunulan nimistöä, Harju kertoo.

 

Kansainvälisille kilpakentille pääsy oli nuorille hieno kokemus, vaikka palkintosijat jäivät saavuttamatta.

Matkan rahoittivat Tekniikan akateemiset Tek ja kehittämiskeskus Opinkirjo.

Harjulle oli ammatillisesti kiinnostavinta nähdä ja ihmetellä eri maiden lukiotasoisia tutkimuksia.

– Vaikka taso kansanvälisessä loppukilpailussa on todella kova, ei meillä suomalaisilla ollut mitään hävettävää. Päinvastoin. Opiskelijamme tekevät upeaa työtä.

 

Opettajilla on iso rooli tiedekisoissa.

– Rohkaisemme nuoria osallistumaan ja tuemme tutkimusten valmistelussa.

Toissa keväänä Harju kollegoineen lanseerasi koulun oman valtakunnallisen, matematiikkaan ja luonnontieteisiin keskittyvän Harppi-tiedekilpailun.

– Opiskelijat kisaavat joukkueittain. He ratkovat ensin monivalintatehtäviä ja finaalissa kokeellisia ja soveltavia tehtäviä.

Ensimmäisen Harpin voitti oman koulun joukkue.

– Tuntuihan se opettajasta hyvältä.