Ison yläkoulun oppilaat torppaavat kiusaamista

Vantaan Peltolan koulun yläkoululaiset perustivat oppilaiden hyvinvointiryhmän lisäämään yhteisöllisyyttä ja estämään kiusaamista. Miia Hantula arvostaa oppilas-yhr:n toimintaa.

Miia Hantula
Laaja-alainen erityisopettaja Vantaan Peltolan koulussa.

 

Muutama yhdeksäsluokkalainen oli viime vuoden alussa koulumme henkilöstön yhteisöllisen hyvinvointiryhmän, yhr-ryhmän, vieraana.

He olivat kauhuissaan nuorten vakavasta väkivallasta, jonka seurauksena koulupoika kuoli Helsingin Koskelassa.

Oppilaamme ihmettelivät, mitä näille nuorille on tapahtunut, kun he voivat tehdä toiselle ihmiselle noin kauheita asioita.

Tartuimme rehtori Tiina Relanderin ja nuorten kanssa toimeen, ja joukko yhdeksäsluokkalaisia perusti kouluun oppilas-yhr:n.

Ideana on saada nuorten ääni ja ehdotukset kuuluviin ja tehdä asioita yhdessä.

 

Ison yläkoulumme tasa-arvosuunnitelman teema oli viime lukuvuonna kiusaamisen ehkäisy. Näitä asioita olen aina pitänyt tärkeinä työssäni, jonka ydintä on oppilaan kohtaaminen, kuuntelu ja läsnäolo.

Nuoret rakastavat sitä, että joku kuuntelee heitä. Jokaisella tulisi olla koulussa turvallinen aikuinen.

Oppilaammekin tarttuvat kiusaamistilanteisiin. Vaikka teemme koulussa kaikkemme kiusaamisen kitkemiseksi, se ei ole vain koulun asia.

 

Oppilas-yhr on kiinnostanut kaupungin päättäjiä, ja koulun Teams-yhteistyöpäivässä toistasataa vanhempaa kuuli nuorten ajatuksia ja toiveita.

Väkivallaton Vantaa -viikolla meillä oli graffititaiteilija Petri ”Hende” Niemisen ohjaama graffitiprojekti ja räppäri Mercedes kertoi oppilaille rankoista kiusaamiskokemuksistaan.

Ilahduin kovin, kun keväällä peruskoulun päättänyt ja ryhmän toimintaan osallistunut tyttö halusi tulla nyt syksyllä kertomaan uusille yseille oppilas-yhr:stä.