Opetusharjoittelu etänä toi luottamusta omaan pärjäämiseen

Opetusharjoittelu etänä oli Viivi Vainikaiselle turvallinen kokemus etänä tehdystä opinto-ohjauksesta. Jos syksy alkaa etätöillä, siihen on nyt varmuutta.

Viivi Vainikaisen opintojen viimeinen harjoittelu alkoi, kun kouluissa oli siirrytty etäopetukseen. Niinpä myös Vainikaisen harjoittelu Joensuun Tulliportin normaalikoulussa toteutui etänä. Kokemus oli myönteinen.

– Olen saanut tehdä kolme harjoittelua läsnä. Tämä oli oikein piste iin päälle.

 

Vainikainen on valmistumassa opinto-ohjaajaksi Itä-Suomen yliopistosta. Hänen mukaansa etäharjoittelu kehitti erityisesti tietoteknistä osaamista ja kommunikointitaitoja sekä opetti kehittämään tunneille aiempaa vaihtelevampia sisältöjä.

Vainikainen esimerkiksi piti ohjaustunteja Google Meetissä. Kommunikointi harjoittelun kolmen ohjaajan kanssa sujui Whatsapp-viesteillä, Teams-palavereissa ja puhelimitse.

– Tilanne pakotti tosi avoimeen vuorovaikutukseen ja palautteen antamiseen.

 

Kaikkien opettajaopiskelijoiden harjoittelut eivät tänä keväänä sujuneet yhtä joustavasti. Pahimmillaan valmistuminen on viivästynyt, kun harjoitteluja on lykätty myöhemmäksi.

Suomen opettajaksi opiskelevien liitto Sool keräsi maalis–huhtikuun vaihteessa jäsenyhdistyksiltään puhelimitse tietoa harjoitteluista. Selvisi, että yliopistoissa oli erilaisia järjestelyjä: etäharjoitteluja ja korvaavia tehtäviä, mutta myös harjoittelujen lykkäämistä.

Soolin puheenjohtajan Sanni Salmenojan mukaan haastavin tilanne oli Helsingin yliopistossa, jossa keskeytettiin maaliskuussa kaikki harjoittelut toistaiseksi ja jossa opiskelijoilla oli aluksi vaikea saada tietoa tilanteesta.

Sen sijaan ainakin Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa kerrottiin välittömästi, että koronatilanne vaikuttaa harjoitteluihin, mutta kenenkään valmistuminen ei jää siitä kiinni.

– Silloin opettajaopiskelijoilla on ollut sellainen fiilis, että tästä ei nyt tarvitse stressata, juuri puheenjohtajakautensa päättänyt Salmenoja kiittelee.

 

Vainikainen odottaa jo tutkintotodistusta ja hakee töitä. Etäharjoittelu toi luottoa siihen, että töiden aloittaminen sujuu, vaikka etäkouluun taas jouduttaisiinkin.

– Oli ihanaa, että sain turvallisesti harjoitella sitä, mitä etäohjaus ihan käytännössä on.