Historian jännät naiset ponkaisivat oppitunneille

Päätoimittaja Maria Pettersson kirjoittaa etäkoulussa hikoileville lapsille ja aikuisille tarinoita historiallisista naisista.

Saksalainen huippulaulajatar ja tähtitieteilijä, jonka reidestä irtosi palanen. Intialaistaustainen muslimiprinsessa, joka kouluttautui salaiseksi agentiksi.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson julkaisee koulusulun ajan joka arkipäivä kertomuksen historiallisesta naisesta. Tarinoiden mukana seuraa tehtäviä, joissa on esimerkiksi pohdittu monilahjakkuutta ja opeteltu morseaakkosia.

– Aloin jakaa Historian jännät naiset -tarinoita aikuisille Twitterissä viime kesänä. Syksyllä niistä julkaistaan kirja ja podcast-sarja, Pettersson kertoo vapaaehtoisprojektinsa taustoista.

 

Kun koulut suljettiin epidemian vuoksi, Pettersson päätti tehdä jännistä tarinoista alakoululaisille sopivan version.

– Olin saanut palautetta, että aikuiset lukivat tarinoita lapsilleen sopivasti sensuroiden ja jotkut opettajat käyttivät niitä opetuksessa.

Parin ensimmäisen päivän aikana tilauksia tuli 1 500. Vanhemmat kertovat, että lapset rakastavat tarinoita. Myös 30 opettajaa on kysynyt lupaa saada käyttää tarinoita.

– Minulle on kunnia, jos opettajat kokevat että näistä on hyötyä.

Pettersson näkee opettajien rautaisen ammattitaidon kantaneen myös kriisitilanteessa. Hän kertoo, että esimerkiksi hänen kummilastensa opetus on etänäkin laadukasta ja innovatiivista, vaikka muutoksen valmisteluun oli yksi päivä, jos sitäkään.

 

Päätoimittajan kädenojennus etäopetukseen

  • Maria Pettersson julkaisee yhden Historian jännät naiset tarinan joka arkipäivä koulusulun ajan, ellei sairastu itse.
  • Tarinat on tilattavissa maksutta sähköpostiin, mukana tehtäviä. Ei kaupalliseen käyttöön.
  • Syksyllä ilmestyy Historian jännät naiset -kirja ja Ylen podcast-sarja aikuisille.