Tämä toimii: Kuopiossa dialogi lisää ymmärrystä

Rehtori Jussi Kukkola halusi ymmärtää ilmiöitä nuorten käytöksen takana. Syntyi ajatus kutsua koolle dialogit, joihin ovat osallistuneet Saaristokaupungin lapset ja aikuiset niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin.

Martti Ahtisaaren koulussa ja sitä ympäröivällä asuinalueella on parannettu viihtyvyyttä dialogin avulla. Mikä sai teidät ryhtymään toimeen?

Koulumme ympäristössä alkoi näkyä ei-toivottuja ilmiöitä, ilkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä. Mietimme, mitä voisimme tehdä. Puutummeko häiriöihin vai ilmiöihin niiden takana?

Koulumme on 540 oppilaan alakoulu, jossa annetaan vaativaa erityisopetusta 0–9-luokkalaisille sekä päiväkodin järjestämää esiopetusta.

 

Millä tavalla lähditte ratkaisemaan tilannetta?

Halusimme ymmärtää nuorten tarpeita.

Olemme käyttäneet tiimioppimista ja dialogia koulussa jo pitkään esimerkiksi opetuksen organisoinnissa ja kokouksissa. Nyt halusimme mukaan laajan joukon keskustelijoita.

Aluksi dialogi käytiin opiskeluhuoltotyöryhmässä. Syntyi ideoita ja tunne siitä, että tätä kannattaa jatkaa. Kutsuimme päättäjiä, viranhaltijoita, yhteistyöverkostoa ja koulun aikuisia yhteen oppimaan dialogista.

Lapsilta ja nuorilta kysyimme luokissa ja nuorisotilalla, mitä heille kuuluu ja mitä he toivovat alueelle enemmän, mitä vähemmän.

Lapset ovat näissä todella hyviä. Esille nousi paljon ideoita, kuten koulun pihan kehittäminen ja se, että Saaristokaupunkiin halutaan tapahtumia.

Lopuksi kävimme yhteisen dialogin kaikkien kesken. Puhuimme tarpeista ja mahdollisuuksista sekä sovimme, mitä aletaan tehdä.

Dialogi on jokaisen opittavissa. Siihen kuuluu neljä taitoa: kuuntelen, odotan, kunnioitan ja puhun suoraan sydämestä.

Dialogi ei ole vain keskustelua, vaan se johtaa aina tekoihin.

 

Mitä dialogista seurasi?

Yhteistyö Saaristokaupungissa on tiivistynyt. Olemme järjestäneet yhdessä tapahtumia, kuten suositun valotapahtuman syksyllä ja lasten festivaalin kevättalvella.

Toteutamme yhdessä Kasvatuskumppanuus-haasteita esimerkiksi kaveritaitoihin, yhteiseen tekemiseen ja toisten kohtaamiseen liittyen.