Eläkkeeltä töihin palaava säilyttää nyt palkanlisänsä

Kunta-alan uusi virka- ja työehtosopimus parantaa eläkkeeltä töihin palaavien opettajien palkkausta merkittävästi. Eläkkeelle jäänyt opettaja säilyttää uudelleen työhön palatessaan ne vuosisidonnaiset lisänsä, jotka hänellä oli eläkkeelle jäädessään. Muutos tuli voimaan elokuun alussa.

Muutos tehtiin kunnan opetusalan virka- ja työehtosopimuksen yleiseen osioon, joten se koskee kaikkia kuntien ja kuntayhtymien kouluja ja oppilaitoksia.

 

Eläkkeeltä töihin palaava kokenut opettaja on tähän asti menettänyt jopa kolmasosan aiemmasta palkastaan. Esimerkiksi lukukauden tai lukuvuoden mittainen sijaisuuskin on pitänyt tehdä opettajan peruspalkalla.

– Jos eläkkeelle jäänyt opettaja menee nyt tekemään kouluun sijaisuuksia, hän saa tehtävänkuvaa vastaavan palkan ja itselleen kertyneet täydet vuosisidonnaiset lisät, neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen OAJ:stä kertoo.

Hän muistuttaa, että lisää pitää kuitenkin muistaa hakea kirjallisesti työnantajalta.

Alle viikon sijaisuuksista lisiä ei makseta, koska silloin palkka perustuu tuntipalkkaan.

 

Määräys vuosisidonnaisten lisien menettämisestä eläkkeelle jäämisen yhteydessä oli Urpilaisen mukaan monen vuosikymmenen takaa, ajoilta, jolloin opettajien palkat määriteltiin laissa.

– Nyt saatu muutos on ilman muuta pieni askel kohti tasa-arvoisempaa palkkausta.

 

Uusien sopimusten ensimmäiset yleiskorotukset tulivat voimaan jo 1.8. Jos korotukset eivät vielä näy omassa palkassa, työnantajan pitää maksaa ne takautuvasti.