Anu otti sopimukset haltuun

Haastavaa ja mielenkiintoista, kuvailee Anu Järvinen pestiään pääluottamusmiehenä. Hän kannustaa opettajia rohkeasti ehdolle luottamusmiesvaaleissa.

Kun Anu Järvinen puoli vuotta sitten ryhtyi pääluottamusmieheksi, hän ajatteli työn olevan pitkälti jäsenneuvontaa. Tähänastisen kokemuksen perusteella työ painottuukin yhteistoimintaan työnantajan, Sastamalan kaupungin, kanssa.

Tuoreen pääluottamusmiehen isoin asia on ollut kieltenopettajien yt-menettely, joka päättyi tammikuussa. Kuntaliitos vei yhden lukioista, ja se yhdessä vähenevän oppilasmäärän kanssa pakotti tarkastelemaan tuntikertymää ja virkarakennetta. Vähentämistarve oli kaksi henkilötyövuotta.

Yksi opettaja menettää virkansa ensi lukuvuoden alusta lähtien, ja toista henkilötyövuotta tarkastellaan vuoden päästä.

Parhaillaan ovat loppusuoralla neuvottelut opetusalan sopimuksessa OVTESissä sovitusta järjestelyvaraerästä.

 

Pääluottamusmies seuraa, miten virka- ja työehtosopimuksia omassa kunnassa noudatetaan ja välittää opettajille tietoa sopimuksista.

– Luottamusmies käy neuvottelut tulkinnoista, ettei yksittäinen opettaja joudu neuvottelemaan työnantajan kanssa esimerkiksi työajasta.

Oman kaupungin asioiden ohella Anun mielestä tärkeää on verkostoituminen muiden pääluottamusmiesten kanssa. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä kollegoilta ympäri Suomen.

Anusta tuli Sastamalan pääluottamusmies kesken kauden, kun edellinen pääluottamusmies lähti eläkkeelle.

– Työ pääluottamusmiehenä on ollut haastavaa ja mielenkiintoista. OAJ järjestää laadukasta edunvalvonnan ja työlainsäädännön koulutusta. Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO kouluttaa uusia luottamusmiehiä.

Anu Järvinen

Työskentelee erityisopettajana Kiikan alakoulussa Sastamalassa. Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja 2017–2018. Pääluottamusmies 1.8.2018 alkaen, huojennusta noin kolme työpäivää viikossa.

Luottamusmiesvaalit

Kunnissa ja kuntayhtymissä järjestetään luottamusmiesvaalit kevään aikana niin, että tulokset voidaan toimittaa JUKOn toimistoon huhtikuun loppuun mennessä. Kausi on 1.8.2019–31.7.2022.