Lukijan mielipide: Työkokemusta ei saa ilman aiempaa kokemusta

Kuuluisa eläkepommi meni ilmeisesti hiljaisesti ohi. Suomessa on ylitarjontaa pätevistä aineenopettajista, sillä työkokemus sanelee opettajien sijaisuuksiin ja virkoihin valittavat. Tämä on kokeellisesti havaittu tosiasia, vaikka laissa ei mainita työkokemusta perusteena valintaan.

 

Nuorena opettajana minun oli pakko lähteä sinne, mistä ylipäätään sain töitä. Näin jälkikäteen katsottuna ensimmäinen työpaikkani on määrännyt minulla ja monella opiskelukaverillani koko työuran ja kouluasteen.

Vuosien työkokemuksen myötä minulle on tullut tunne, että nyt voisin jopa valita työpaikkani, mutta vain omalta kouluasteeltani.

Olen työskennellyt koko työurani peruskoulussa ja samalla hakenut lukion sijaisuuksia ja virkoja. Lukuisten pettymysten jälkeen kaksi lukion rehtoria sanoi minulle suoraan, että lukion virkaa ei voi saada ilman vuosien työkokemusta lukiossa.

Miksi aineenopettajan vaikuttaa olevan mahdotonta vaihtaa kouluastetta?

Sijaisuuksissakin työkokemus näyttää muodollista pätevyyttä tärkeämmältä valintaperusteelta. Ikävä kyllä minulla on työkokemusta väärältä kouluasteelta. En voi saada työkokemusta oikealta kouluasteelta lukiosta puuttuvan työkokemuksen takia. Vastaavasti olen kuullut huhuja, että pätevän lukion opettajan on vaikea saada koulutustaan vastaavia töitä peruskoulusta.

Kysynkin nyt: miksi aineenopettajan vaikuttaa olevan mahdotonta vaihtaa kouluastetta?

Toivoni alkaa käydä vähiin, sillä menetin jo vuosia sitten motivaationi toimia peruskoulun opettajana. Nyt olen menettänyt myös terveyteni lukuisten toisistaan riippumattomien ratkaisemattomien syiden vuoksi.

Haluan edelleen työskennellä opetusalalla ja siirtyä lukion opettajaksi. Muodollisesti pätevänä, mutta työkokemattomana lukion opettajana en kuitenkaan saa töitä lukiosta. Näin minut pakotetaan vaihtamaan alaa.

 

Järjestelmän pettämä

Julkaisemme tekstin poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.