Lukijan mielipide: Monen open leipä on lyhyt mutta kapea

On jälleen se aika vuodesta, kun moni opettaja suuntaa katseensa suvivirren sijasta tulevaan lukuvuoteen, eikä tiedossa ole mitään. Haikein mielin on jätettävä nykyinen luokka ja sanottava oppilaille sekä vanhemmille näkemiin, vaikka ei haluaisi.

Kilpailu opettajan paikoista on kova Joensuun seudulla, myös niistä tuntiopettajan murusista, joilla päätoimisuus juuri ja juuri täyttyy. Jos työhaastatteluun pääsee, kysymykset liittyvät yhteisopettajuuteen, digiosaamiseen ja kykyyn erottautua päivittämällä Pinterestiä ja ties mitä sähköistä portfoliota.

Vain parhaista parhaimmat pääsevät töihin, vai pääsevätkö.

 

Kysytäänkö oppilailta ja heidän vanhemmiltaan suosituksia työhaastatteluissa? Onko jonnekin tallentuneina ne lasten pienet arkiset kehut omasta opesta?

Tuskinpa vain.

Vaakakupissa eivät paina myöskään opettajan laaja yleis- ja sydämensivistys, herkkyys kohdata persoonaltaan erilaisia oppilaita ja taito rohkaista oman maailmankuvan rakentamiseen. On vain mitattava sitä, mitä ajanmukaiset virtaukset sovellettuina hallintolakiin sanovat. Etteivät valittajat pääse valittamaan valinnoista.

Näin meillä valikoituu kirjavaan, koko kansan kouluun työntekijöitä hyvin yksipuolisella tavalla.

 

Ehkäpä kannattaakin suunnata tulevan lukuvuoden sijaan katse takaisin suvivirteen ja toivoa, että kaikki kääntyy mahdollisimman monella parhain päin – ennemmin tai myöhemmin.

 

Lasse Ryhänen