Suomessa vietetään sivistyksen teemavuotta. On kuitenkin kysyttävä, mikä on ylipäänsä sivistyksen tila yhteiskunnassamme. Missä ja miten sivistys näkyy?
Kärjistyneen yhteiskunnallisen rasismikeskustelun ja jopa vihapuheen keskellä väitän, että me tarvitsemme kansakuntana sivistystä yhä enemmän.
Sivistyksen ytimessä ovat kaikki opettajat ja esihenkilöt kaikilla koulutusasteilla. Opettajat opettavat tietojen ja taitojen ohella tärkeitä arvoja, kuten ihmisyyttä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Sivistyksen rakentaminen on myös yksi OAJ:n uuden strategian arvoista.
Kuntavaalit ovat koulutuksen ja opetuksen kannalta erittäin tärkeät.
Eriäviä näkökulmia ja mielipiteitä on sallittava, mutta demokratiaa, yhdenvertaisuutta ja toisten ihmisten arvostamista pitää kunnioittaa.
Sosiaalinen media on luonut aivan uudenlaisen maailman keskustelulle, kommentoinnille, kärjistyksille ja jopa maalittamiselle. Somessa on myös lasten ja nuorten välistä kiusaamista, joihin kouluissa ja oppilaitoksissa voi olla vaikeaa puuttua.
Sivistyksen rakentamisesta ovat vastuussa opettajien lisäksi vanhemmat, päättäjät – kaikki aikuiset.
Koulutuksen merkitys sivistyksen rakentajana on valtaisa. Jotta koulutusjärjestelmämme pystyy siihen, rahoituksen ja resurssien on oltava kunnossa kaikilla koulutusasteilla.
Riittävät resurssit vaikuttavat suoraan myös opettajien ja esihenkilöiden työhyvinvointiin.
Ensi kevään kuntavaalit ovat koulutuksen ja opetuksen kannalta erittäin tärkeät.
OAJ julkaisee kuntavaalitavoitteet 7. lokakuuta. Samana päivänä vietämme Sivistyksen avoimia ovia ympäri Suomea. Vierailulle päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin on kutsuttu muun muassa päättäjiä.
Sivistystä rakennetaan kuitenkin joka päivä kaikilla koulutusasteilla.
Katarina Murto on OAJ:n puheenjohtaja.
X:ssä @KatarinaMurto