Katarina Murto: Vahva, vaikuttava ja yhtenäinen OAJ

OAJ täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja olemme juhlistaneet sitä pitkin syksyä. Juhlat huipentuvat tammikuussa pidettävään Educaan. Toivottavasti tapaan siellä mahdollisimman paljon jäseniä.

OAJ on yhtä kuin sen jäsenet: te kasvatus-, opetus- ja tutkimusalan ammattilaiset, jotka koulutatte osaajat koko yhteiskuntaan. Jäsenten etu on kaiken toimintamme lähtökohta, ja jokainen jäsen on tärkeä ja arvokas.

Me ajamme jäsenten etua yhteiskunnan myllerryksissä. Muutosten keskellä on entistä tärkeämpää, että liittoon kuulumisen merkitys ymmärretään.

 

Yhteinen työmme ja arvokkaat keskustelumme tuottivat tulosta.

 

OAJ on kuluneena vuonna satsannut laajasti niin edunvalvontaan, vaikuttamistyöhön kuin näkyvyyteenkin. Järjestön eri tasoilla tehtiin upeaa työtä eduskuntavaalien alla sekä hallitusohjelmaan vaikutettaessa.

Vahva yhdessä tekeminen näkyi aluekiertueellani viime talvena ja keväänä, jolloin kohtasin yli 1 300 jäsentämme. Yhteinen työmme ja arvokkaat keskustelumme tuottivat tulosta, sillä saimme useita koulutuspolitiikan tavoitteitamme läpi hallitusohjelmaan.

Keväällä neuvottelimme sovun verrokkialojen palkankorotusten vaikutuksesta kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksiin, millä varmistimme palkkaohjelman toteutumisen.

Parhaillaan neuvottelemme uudesta ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta. Vuodenvaihteen jälkeen alkavat yksityisen opetusalan sopimusneuvottelut.

 

Olemme jatkaneet tiiviistä vaikuttamista hallituksen päätöksentekoon ja esittäneet vaihtoehtoisia ratkaisuja hallitusohjelman kriittisiin työelämäheikennyksiin. Esitimme koko syksyn ajan muun muassa hallitusohjelman vientivetoiselle työmarkkinamallille vaihtoehdoksi neuvotteluja uudesta mallista.

Keskustelut keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken ovat alkaneet, mikä on oikein hyvä. Kasvatus-, opetus- ja tutkimusalan oikeudenmukainen ansiokehitys on varmistettava. Alojen palkkakehitys ei saa jäädä laahaamaan yksityiseen sektoriin nähden.

 

Intensiivisen syksyn jälkeen ajatukset ovat siirtymässä joulutauon tuomaan hengähdyshetkeen. Levollista joulunaikaa ja iloista uutta vuotta!

 

Katarina Murto on OAJ:n puheenjohtaja.

» katarina.murto@oaj.fi

X:ssä @KatarinaMurto