Minna Ängeslevä: Kakkuun tuli kitkerä vivahde

Kesän riemut olivat tuskin päättyneet, kun ammattiliitot alkoivat rullata auki banderollejaan.

Moni liitto ilmoitti valmistautuvansa järjestötoimiin, ja mediassa pähkäiltiin, mitä voisi olla luvassa. Mielenilmauksia? Poliittisia lakkoja? Yleislakko-sanaakin on väläytelty.

 

Samaan aikaan Opettajan toimituksessa oli työn alla käsissäsi oleva Jäsenenä OAJ:ssä -teemanumero. Kauhoimme juttuihin ammattijärjestön tehtäviä ja merkitystä, vispasimme mukaan OAJ:n toiminnan ainesosia.

Kohotusaineen taikinaan ropsautti maan hallitus jo keskikesällä. Hallitusohjelmaan kirjatut työelämäsäädösten heikennykset ovat kitkerämpiä kuin kiky, ja niissä paistavat työnantajapuolen toiveet.

Työntekijäjärjestöjen neuvottelukyvyille on nyt suuret odotukset.

Kohotusaineen taikinaan ropsautti maan hallitus jo keskikesällä.

 

Poliittisen ilmapiirin muutos on viime vuosina vaikuttanut ay-liikkeen kannatukseen ja asemaan. Liittoja on moitittu jämähtäneiksi ja omaan olemassaoloon keskittyneiksi, ja on esitetty jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamista.

Viimeisimpänä jonossa on hallituksen esitys sitovasta palkkamallista, joka romuttaisi sopimisen kulttuurin. Miesvaltainen vientiala määrittäisi palkankorotustason, ja naisvaltaiset alat jäisivät rimpuilemaan palkkakuoppaan.

 

Ay-toiminnan murtamisyrityksiä vaivaa historiattomuus. Unohtuu liittojen rooli työmarkkinoiden vakauttajana ja palkkaan ja työoloihin liittyvien määräysten turvaajana. Unohtuu, että monet työntekijän asemaa parantaneet uudistukset – lomaoikeus, ylityökorvaukset, perhevapaat, työttömyysturva – ovat järjestöjen neuvottelemia.

Ratsastaminen aiemmilla saavutuksilla ei tietenkään riitä. Järjestöjen on yhä uudestaan lunastettava paikkansa demokratiassa jatkuvalla vaikuttavalla työllä ja hakemalla oikeudenmukaisia ratkaisuja muutostilanteissa.

Jäsenilleen ja jäsenyyttä miettiville järjestön on oltava turvaa tuova ja läheinen. Järjestöön kohdistuvat vaatimukset ovat yksilöllistyneet. Kun liitolle on asiaa, siltä halutaan nopeita refleksejä, selkeitä neuvoja, hommat hoitumaan.

 

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva