Hanna Ottman: Toivo

Tänä syksynä olen ajatellut paljon toivoa.

Syksy on ollut pitkä. Etätöissä päivät ovat kuluneet virtuaali-ikkunassa, näytöllä ehkä vain nimikirjaimia, joiden taakse on pitänyt kuvitella ihmiset.

Lähitöissä on ollut monia mielen venyttäjiä: turvaväleistä huolehtimista, maskeja ja visiirejä, turhautumista epäselvyyksiin, huolta itsestä ja kaikista.

Kummallinen arki vaikuttaa. Moni kaipaa erityisesti pieniä jakamisen hetkiä. Ohimennen välähtävää hymyä, tilannekomiikkaa, spontaania vierustoverin auttamista, huumorin synnyttämää yhteisöllisyyttä.

 

Juuri epävarmuudessa on tärkeää, että säilyy toivo. Ilman toivoa katoaa horisontti.

Alkaa kiinnittää huomiota hankaluuksiin ja ongelmiin, joita kyllä aina riittää. Toivottomuus voi tiukentaa keskinäistä kielenkäyttöä ja syödä arvokasta pääomaa, luottamusta.

 

Joku aika sitten saksalainen diplomaatti totesi Helsingin Sanomissa, että suomalaisten ajattelutavasta kannattaa ottaa oppia. Hän totesi, että suomalaiset ovat tyytyväisiä, koska he eivät kiinnitä huomiota siihen, mikä heiltä puuttuu, vaan siihen, mitä heillä on.

Diplomaatti jatkoi, että näin voi olla, koska Suomessa luotetaan siihen, että hallinto yrittää koko ajan poistaa elämänlaatua heikentäviä tekijöitä.

On siis toivo paremmasta. Ja luottamus.

Juuri nyt on oikea aika pitää kiinni toivosta.

Opettajan ja esihenkilöiden työssä toivo on konkreettisesti läsnä. Ei ole mielekästä kasvattaa, opettaa, kannustaa, asettaa tavoitteita, valaa uskoa, auttaa löytämään vahvuuksia ja tsempata yli karikoiden, ellei ole uskoa tulevaan.

Tietenkin koulujen arki on kaikkea muuta kuin kirkasotsaista tulevaisuustyötä.

Mutta se ei syö sitä tosiasiaa, että itse työ on tulevaisuuden tekemistä.

 

Juuri nyt on oikea aika pitää toivosta kiinni.

On vahvistettava uskoa tulevaan ja rakennettava luottamusta.

Ne eivät synny juhlapuheilla, vaan arjen pienissä ratkaisuissa. Siinä, miten kohtelemme toisiamme. Että rakennamme, emmekä revi. Ja tuemme toisiamme.

 

Rakkaat rakentajat! Jouluiloa ja valoisaa tulevaa vuotta!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022