Hanna Ottman: Sittenkin luottamusta?

Vuoden viimeiseen lehteen haluaisi aina ottaa jollain tavoin mukaan kuvaa koko vuodesta – kohokohtia tai tärkeitä taitteita.

Tänä vuonna aiheita olisi riittämiin: Venäjän sota, muuttunut turvallisuustilanne ja Nato-hakemus. Ukrainan pakolaiset. Kevään historialliset lakot, ja syksyn keskustelut inkluusiosta ja siitä, miten opettajalle koetetaan kipata kaikki mahdolliset työt. Energian hinnan nousu ja korkea inflaatio.

Harvoin mahtuu yhteen vuoteen näin monta yhteiskunnallisesti mullistavaa aihetta. Suomi on hyvin erinäköinen kuin vuosi sitten.

 

Ylen televisiosarjassa kolme ulkomaalaista koomikkoa koettaa selvittää onnellisuutemme syytä. He tutustuivat myös suomalaiseen koulutukseen.

Vieraat näkevät ja hämmästelevät pitkin jaksoa merkkejä siitä, miten Suomessa luotetaan toisiin: Alakoululaiset etsivät itsenäisesti metsästä värejä. Yläkoululaisille annetaan läppärit, ja myös heidät “päästetään” liikuntatunnilla metsään. Ammattikoulussa luotetaan koneita ja laitteita opiskelijoille ja annetaan tehdä vaativiakin töitä.

Onnellisuuden avaimeksi yksi koomikoista esittääkin luottamusta. Myös Jenni Haukio nimesi itsenäisyyspäivänä keskinäisen luottamuksen parhaaksi asiaksi suomalaisuudessa.

Suomi on hyvin erinäköinen kuin vuosi sitten.

Tunnistan tämän. Etenkin tiukassa paikassa osaamme luottaa toisiimme ja tiedämme sen. Samalla uskon, että jatkossa luottamuksen eteen pitää tehdä yhä enemmän töitä. Informaatiovaikuttaminen kiihtyy ja yhteiskuntaa horjutetaan tahallaan.

Siksi opettajien työ on yhä arvokkaampaa. Koulutuspolulla erilaiset suomalaiset kohtaavat, opimme luottamaan ja saamme eväitä itsenäiseen ajatteluun.

On tärkeää, että luottamus opettajiin säilyy. Alan ammattilaisten viesti on otettava vakavasti: opettajan täytyy saada opettaa, sillä koulutuksella teemme tulevaisuudenkestävää Suomea.

 

Historiallisen vuoden päätteeksi pysähdy hetkeksi ja näe työsi arvo. Kiitä itseäsi ja ehkä kollegaakin – ilman sinua ja teitä moni asia olisi huonommin. Jatketaan taas ensi vuonna kukin sarallamme koulutuksen puolustamista.

 

Levollista joulua ja luotettavaa ensi vuotta!