Hanna Ottman: Ratkaisuhetkiä

Huhtikuun alussa käytiin melkein ennennäkemättömän kiinnostavat vaalit. Ennen vaaleja yhtä puoluetta lukuun ottamatta kaikki lupasivat, etteivät leikkaa koulutuksesta.

Vielä emme tiedä tulevaa hallituspohjaa, mutta näyttää siltä, että pääministeripuolueeksi nousee joka tapauksessa puolue, joka on sitoutunut, etteivät leikkaa koulutuksesta.

 

Tulevien viikkojen aikana OAJ:n tärkein tehtävä on avata koulutuksen merkitystä koko Suomen tulevaisuuden perustana.

Tätä työtä olemme tehneet koko kevään, mutta näinä viikkoina kirjoitetaan hallitusohjelma, joka määrittää koko koulutuksen rahoitusta ja kehitysmahdollisuuksia seuraavat neljä vuotta.

Eduskunnan päätöksillä on konkreettisia vaikutuksia opettajien työhön.

Keskeistä on, että hallitusohjelmaan ei kirjata vain usein tuloksettomiksi jäävien komiteoiden perustamisia tai selvityksien tekemisiä. Koulutusalan ongelmat ovat jo tiedossa ja ratkaisut samoin. Nyt tarvitaan ennen kaikkea riittävä rahoitus ja oikeita lakimuutoksia, joilla koulutuksen vaikuttavuutta nostetaan.

Tämä on tärkeää siksi, että eduskunnan päätöksillä on konkreettisia vaikutuksia suoraan opettajien työhön. Esimerkiksi oppimisen tukea ei voida kehittää ilman sekä kestävää rahoitusta että riittäviä lakimuutoksia.

 

Tulevina viikkoina OAJ näkyy monella tavalla. Kaikilla keskeisillä somekanavilla – Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa – näkyy opettajia ja tutkijoita kertomassa omasta työstään ja siitä, miksi koulutukseen pitää edelleen satsata.

Mitä useampi opettaja, esihenkilö ja asiantuntija jakaa näitä ja somettaa itsekin, sitä varmemmin ala näkyy ja hyvien päätösten merkitys avautuu myös päättäjille.

 

Uuteen eduskuntaan valittiin 22 opettajataustaista edustajaa. Heidän lisäkseen siellä on useita, joilla on puolisona, lapsena, vanhempana, sisaruksena, sukulaisena tai ystävänä opettaja tai alan esihenkilö.

Moni edustaja on siis jonkun teidän sukulainen tai ystävä. Pidetään kanavat kaikkiin heihin auki ja avataan opettajan työn merkitystä ja arvoa heille koko kauden ajan.

Seuraavien neljän vuoden aikana voidaan tehdä paljon sen eteen, että koulutuksen avulla saadaan tulevaisuudenkestävä Suomi.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman