Hanna Ottman: Kun olisikin yksinkertaista

Syyskauden alussa tavataan kysellä, miten on kesä mennyt. Tänä vuonna kuulumiset ovat kiertyneet julkiseen keskusteluun. Katsantokannoista riippumatta useimmilla oli huoli.

Somessa ja mediassa näkynyt keskustelu oli aika kaukana sivistyksestä. Keskustelua on käyty puolin ja toisin leimaten ja kärjistäen, mikä kaventaa ja yksinkertaistaa todelli- suutta. Se taas eriyttää lisää.

 

Juuri nyt olisi kuitenkin tärkeää paitsi arvostaa jokaista ihmistä ja pitää jokaisen ihmisarvosta ehdoitta kiinni, myös oppia ymmärtämään toisinajattelevaa. Se on eri asia kuin samaa mieltä oleminen tai hyväksyminen. Vasta ymmärtäminen mahdollistaa kestäviä ratkaisuja.

Opetus- ja tutkimusammattilaisilla on myös tässä valtava merkitys. Opettajat eivät yksin ratkaise tätäkään ongelmaa, mutta on tärkeää, että koko opinpolku päiväkodista korkeakouluihin antaa mahdollisuuden vastuulliseen keskusteluun, jossa toisen ihmisen kunnioittaminen on keskiössä. Erilaisuuden ymmärtäminen lähtee läheltä.

Ymmärtäminen on eri asia kuin hyväksyminen.

 

Nopeatahtisessa viestinnässä asiat usein kaventuvat. Sen vuoksi luet parhaillaan historian ensimmäistä kuukausi-Opettajaa. Kuukausijulkaisussa on paikka pitkälle feature-jutulle ja muutamalle keskipitkälle jutulle, ja se antaa aiempaa paremman mahdollisuuden taustoittaa ja käsitellä monimutkaisiakin asioita.

Lehteä on uudistettu toiveittenne pohjalta. Useimmat haluavat, että lehti vahvistaisi ammatti-identiteettiä ja olisi helppo tapa saada tietoa, “joka muuten hukkuisi infotulvaan”. Konkreettisia vinkkejä nostamme usealla palstalla luottamusmiesten tärpeistä kollegan arjen nikseihin. Vanhat rakastetut palstat, kuten kolumnit, säilyvät.

Antoisia lukuhetkiä! Palautetta saa laittaa hetikin, mutta mittavan kyselyn toteutamme muutaman kuukauden kuluttua, kun kokemusta on kertynyt sekä tekijöille että lukijoille.

Hyvää alkavaa syksyä ja voimia tärkeään työhönne!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

X-palvelussa @HannaOttman

Lue samasta aiheesta