EK ja hallitus muistuttavat ay-jäsenyyden merkityksestä

Petteri Orpon (kok) hallitusohjelma käänsi uuden sivun Suomen työmarkkinatarinassa. Edellistä sivua oli eletty vuodesta 2017.

Silloin työnantajayritysten edunvalvontajärjestö EK täräytti naulan tupo-Suomen arkkuun ilmoittamalla, että keskitettyjä ratkaisuja ei enää tule. Vastuu sopimusneuvotteluista siirtyi eri alojen liitoille ja neuvottelujärjestöille.

EK:n linjaus muistuttaa Rooman valtakunnasta tuttua hajota ja hallitse -periaatetta. Kun hallittavat jaetaan pieniin ryhmiin, ryhmät kinaavat keskenään sen sijaan, että ne yhdistäisivät voimansa hallitsijaa vastaan.

 

Hajautuminen on antautumista heikennysten edessä.

 

Virallisesti EK ei työmarkkinoilla enää ”hallitse” – tai siis neuvottele – mutta koordinoi taustalla jäsenliittojensa neuvotteluja. Tällä halutaan estää sitä, että muut ylittäisivät vientialojen sopimia palkankorotuksia.

Kunta-alalle vuonna 2022 sovittu palkkaohjelma olikin EK:lle šokki. Sopikaa hajautetusti ja alojen täsmätarpeet huomioiden, mutta ei näin! Tämä on turmion tie! Eihän se käy, että naisvaltaisten julkisten alojen palkkakuilua kurotaan umpeen.

Järeämpi keino hallita työmarkkinoita esiteltiin Orpon hallitusohjelmassa. Hallitus suunnittelee EK:n kannattamaa lakimuutosta, joka käytännössä estäisi valtakunnansovittelijaa tarjoamasta esimerkiksi opettajille vientialoja parempia palkankorotuksia.

Hallitusohjelman muista työelämäheikennyksistä OAJ:n jäseniä huolettaa vientimallin lisäksi erityisesti aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, määräaikaisten aseman heikentäminen sekä ensimmäisen sairauspäivän muuttaminen palkattomaksi.

 

Vielä ei ole varmaa, mitkä heikennyksistä toteutuvat. Mutta varmaa on, että OAJ vaikuttaa julkisuudessa ja kulisseissa jäsentensä parhaaksi, onpa kyse lainsäädännöstä, koulutuseurojen puolustamisesta tai palkkaneuvotteluista.

Keppiä tarjoamalla EK ja maan hallitus muistuttavat ammattiliiton jäsenyyden merkityksestä. Siitä, että työntekijöiden oikeudet eivät ole itsestäänselvyys vaan vaativat jatkuvaa puolustamista. Viime kädessä työntekijöitä puolustavat vain ammattijärjestöt.

Hajautuminen on antautumista heikennysten edessä. Liity liittoon ja kannusta jokaista tuttua mukaan!

 

Heikki Pölönen on OAJ:n viestintäpäällikkö.

» heikki.polonen@oaj.fi

X:ssä @hesep