Lukijan mielipide: Palautetaan koulutuksen kaikkivoipaisuus

Vaalien alla kaikki ryhmittäytyvät koulutuksen puolelle. Hienoa, koska koulutus on tärkeintä. Mitä jos kerrankin äänestäisit oikeaa opettajaa?

On aika palauttaa koulutuksen kaikkivoipaisuus! Koulutuksen apu kaikkeen, parempaan työllisyyteen, kapeampiin tulo- ja terveyseroihin. Korkeakoulutus lisää elämänaikaisia tuloja jopa puolella miljoonalla.

 

Opettajana saan tehdä päivittäin työtä Suomen tulevaisuuden eteen. Päivittäisellä positiivisella palautteella tulee oppilaalle ripauksen parempi itsetunto. Katkaisemalla kiusaaminen leikataan pahan kierre heti alkuun.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on valtava pula varhaiskasvatuksen opettajista. Siksi alan koulutuspaikkoja on lisättävä.

Työoloissa – ne ovat kuntien vastuulla – on paljon työtä jäljellä.

Helsingin on maksettava kunnon palkkaa. Kaupunki kilpailee työvoimasta, joten tähän on reagoitava. Ylipäätään sen tulisi maksaa palkat.

 

Toisella asteella on pakko kyetä kasvattamaan lähiopetusta erityisesti ammattikoulutuksessa. Ajatus itseohjautuvasta nuoresta taisi olla liian optimistinen. Erityisesti pojilla on vaikeuksia.

Pääkaupunkiseudulle on lisättävä korkeakoulun aloituspaikkoja. Täällä on suurin väkimäärä ja kysyntä korkeakoulutetuille. Suomen talouskasvua ei voi tukehduttaa sillä, etteivät maan päämetropolin työmarkkinat toimi.

 

Veli-Pekka Dufva
eduskuntavaaliehdokas (kok.) Helsingin kasvatus- ja koulutus- lautakunnan jäsen