Tervetuloa kasvatuksen ja koulutuksen monitoimitaloon!

Ab kunta oy:n uusi kasvatuksen ja koulutuksen monitoimitalo on päättäjien ylpeydenaihe. “Tavoitteena oli syrjäyttää ABC kunnan palvelukeskuksena”, pääarkkitehti Arvo Alanen kuvailee uutta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kokonaisuutta.

Rakennukseen onkin mahdutettu päiväkodin ja peruskoulun lisäksi leikkipuisto, nuorisotalo, elokuvateatteri, huoltoasema, Hesburger ja Alko.

 

Opettajat eivät kuitenkaan ole olleet uusiin tiloihin pelkästään tyytyväisiä. Esimerkiksi liikuntasalin toimiminen läpikulkutilana hampurilaisravintolaan ja Alkoon huolestuttaa liikunnanopettajia.

Varhaiskasvatuksen opettajat puolestaan pitävät turvallisuusriskinä huoltoaseman tankkauspumppujen sijaintia liukumäen vieressä.

Opettajia on kuitenkin aktiivisesti kuultu jo rakennusta suunniteltaessa.

“Lol, ihme kitinää”, Alanen analysoi palautetta. “Näppärästi saa autoa tankatessa haettua lapset ja saunakaljat. Vähän voisi miettiä myös perheiden tarpeita”, hän jatkaa.

 

Lol, ihme kitinää”, Alanen analysoi palautetta.

 

Tilojen yhdistäminen on osa avoimien ja muunneltavien opetustilojen trendiä. Käytävätilat ovat opetuksen näkökulmasta olleet vuosikymmeniä täynnä hukkaneliöitä. Uuden monitoimitalon käytävät on suunniteltu pedagogiikka edellä.

“Ne käytävät on niin hyviä, ettei me edes rakennettu niitä luokkia, joihin ne käytävät johtaa”, Alanen toteaa maireana.

Elokuvateatterissa monipuolisten käytävätilojen ansiosta on voitu jättää rakentamatta peräti kolme esityssalia. Ainoassa esityssalissa pyöritetään nyt kolmea elokuvaa samanaikaisesti. Neljännen seinän luona järjestetään yläkoulun matematiikan tunteja.

 

Rakennuksen alkuperäisessä suunnitelmassa oli tilat myös kunnan kanslialle. Lopulta kanslia jäi kuitenkin nykyisille sijoilleen.

“Eihän me tommosessa avokonttorissa pystytä töitä tekemään”, kansliasta perustellaan.

 

 

Aleksi Vehmassalo on varhais- kasvatuksen opettaja, jonka “avokonttorimainen” työpaikka sai medianäkyvyyttä vuoden 2023 lopussa.