Milma Arola: Ole klovni ja näe vilaus tulevaisuudesta

Sulje silmäsi. Tyhjennä ajatuksesi.

Kun avaat silmäsi, olet vastasyntynyt klovni. Ei, et ole kompasteleva pelle, vaan herttainen tyyppi, joka näkee ja kokee kaiken ensimmäistä kertaa. Tyyppi, jolla on lupa kummastella maailmaa viattomin silmin.

Tein harjoituksen vuosia sitten klovneriakurssilla. Mikään ei ollut itsestään selvää.

Mikä on tuo katosta roikkuva esine, josta tulee valoa? Mikä kangaslärpäke tuolla pukumiehellä roikkuu kaulassa?

Entä jos asiat olisivat toisin?

Hauskuus syntyy, kun poiketaan totutusta ja yllätetään.

Hauskuuden lisäksi harjoituksessa piilee pala viisautta. Itse asiassa siinä ollaan tulevaisuusajattelun ytimessä. Emme voi kuvitella mahdollisia ja toisenlaisia tulevaisuuksia ottamatta etäisyyttä nykyhetken itsestäänselvyyksiin.

Olisiko syntynyt yhtäläistä äänioikeutta, jokaisen oikeutta opiskeluun, kasvisruokailua tai vaikkapa älypuhelimia, jos joku ei olisi joskus ihmetellyt: Miksi asiat ovat, kuten ovat? Entä jos asiat olisivat toisin?

 

Ihmettelevää tulevaisuusajattelua tarvitaan suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä ratkottaessa ja visioita asetettaessa. Ihmettely toimii kuitenkin myös jokaisen arjessa ja jokaisessa yhteisössä.

Kokeile harjoitusta kotona, uutisia lukiessasi tai työpaikallasi. Mihin huomiosi kiinnittyy? Mitä ihmettelet? Totuttuja työtapoja? Ikäihmisten asemaa? Ystäväsi käytöstä? Pikamuotia? Tanssivaa pääministeriä, siitä syntynyttä kohua vai jotakin ihan muuta? Saatat ilahtua, tyrmistyä, ärsyyntyä, tuntea kiitollisuutta tai yllättyä. Hyvä! Olet nykyhetken ja toivotun tulevaisuuden taitteessa.

Kerro tunteesi ja kummastele ääneen. Teet näkyväksi jotakin tärkeää, jonka ääreen on syytä pysähtyä.

Muista ihmetellä viattoman kauniisti kuten klovni. Lupaan, että silloin löydät jotakin uutta – näet ehkä jopa tulevaisuuteen.

 

Milma Arola on oppivan (työ)elämän puolestapuhuja, joka edistää elinikäistä oppimista projektipäällikkönä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksessa.

Lue samasta aiheesta