Kati Komulainen: Toivon sipaisu

Näin eilen lehtorimme ottaman valokuvan, jossa seinän vierustan narsissit kurottivat määrätietoisesti kohti valoa. Kasvun ihme yllättää joka kevät.

Tänä keväänä kasvun ihme tulee vieläkin lähemmäksi meitä kuin aiemmin. Olemme eläneet vuoden keskellä maailmanlaajuista pandemiaa. Onneksi emme viime keväänä tienneet, kauanko tämä kestää.

 

Ammattikorkeakouluille ja koko Suomen opettajayhteisölle vuosi on ollut raskas. Moni opettaja on pelännyt oman tai läheistensä terveyden puolesta altistaessaan itsensä isoille opiskelijaryhmille. Kampuksia on suljettu ja avattu aina vallitsevan tautitilanteen mukaisesti.

On oltava kuin narsissi. On rakennettava tie kohti valoa.

On myös opittu paljon. On opittu aivan valtavasti. Digitaitomme ovat kehittyneet merkittävästi ja olemme oppineet paljon itsestämme ja työyhteisöistämme. Nyt onkin kysyttävä, millaisen tulevaisuuden haluamme.

On oltava kuin se seinän vierustan narsissi. On rakennettava tie kohti valoa. Ammattikorkeakoulu tarvitsee oman exit-suunnitelmansa. Meidän on rakennettava skenaarioita tulevaan syksyyn ja tulevaisuuden pedagogiikkaan, koska ilman toivoa ja tulevaisuutta me kutistumme.

 

Suunnittelemme paluuta kampukselle syksyllä. Minulta on kysytty, miten voin tietää, että se on mahdollista. En tiedäkään, ja siksi skenaarioita on useita.

Toivon johtaminen, tulevaisuuden rakentaminen ja näköalojen luominen ovat nyt elementtejä, joita koko yhteisö ja opiskelijat tarvitsevat. Me emme enää kestä toista etävuotta.

Nyt tarvitaan luovuutta, ratkaisuja ja kokeiluja. Opetushenkilöstön koronarokotukset on priorisoitava viipymättä, kuten moni maa onkin jo tehnyt. Tämän lisäksi on ajateltava uusiksi myös tiloja, tilan merkitystä ja niiden käyttöä. On otettava käyttöön aika ja sen kuuluisat ulottuvuudet.

Odotan myös, että Suomi ottaa viipymättä kantaa pikatesteihin. Monissa maissa ne ovat olleet keino avata korkeakoulu.

Turvallinen paluu kampukselle on mahdollista. Me itse mahdollistamme sen.

 

Kati Komulainen on johtamisessaan empatiaan, etiikkaan ja estetiikkaan nojaava Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Kati Komulainen: Merkitystä etsimässä

24.03.2022
Kolumnit ja Pakinat

Kati Komulainen: Keskihyvän armollisuus

18.11.2021
Kolumnit ja Pakinat

Kati Komulainen: Kun emme tiedä

12.08.2021