Arto O. Salosen kolumni: Mitkä ovat seitsemän upeuttasi?

Olet enemmän kuin ulkopuoliset määrittelyyritykset antavat ymmärtää. Ja minussa on sitä, mitä kukaan ei ole havainnut. Yhdessä meistä huokuu voimaa, joka on vastaansanomatonta. Se on sinun ja minun yhteensovitettua sisäistä ehtymättömyyttä.

Miten houkuttelisimme toisissamme olevat erinomaisuudet esiin? Sinusta, minusta, jokaisesta. Suuruutta on se, että sinä et ole minunkaltainen. Sinä täydennät minua ja minä sinua. Kilpailua ei välillemme saa, sillä olemme eri tavoin upeita.

Ehtymättömäksi kasvava ihminen tunnistaa monenlaista hyvää. Väistää lukkoonlyötyjä määritelmiä olemuksestaan ja sisäisestä muodostaan. Tällä tavoin minuudesta tulee olosuhteiden vaihteluja kestävä.

Vallalla olevat ihanteet tunnistavat tehokkuutta ja tuottavuutta. Tehokkuutta tarvitaan, sillä sen vastakohdaksi asettuva tehottomuus on tuhlaamista. Myös tuottavuus on hyväksi meille, jotta aineellista hyvää riittäisi kaikille.

Mutta elämä on enemmän kuin konekieli ja numeroiksi kääntyvä edistys. Ihmisyyden määreet jäävät aina vajaiksi.

Kilpailua ei välillemme saa, sillä olemme eri tavoin upeita.

Mitkä ovat sinun seitsemän upeuttasi? Mikä vie mukavasti mukanaan niin, että olo tuntuu täyteläiseltä, vahvalta ja viehättävältä? Mitkä ovat niitä elämänsisältöjä, jotka kutsuvat? Mikä saa kevyesti kurkottautumaan itsen ulkopuolelle? Tai mikä saa sinut haltioitumaan elämästä? Näitä tekijöitä tunnistamalla ollaan vahvuuksien äärellä. Kasvamassa kohti sisäistä ehtymättömyyttä.

Elämä sinisellä planeetallamme on ainutlaatuista. Elämän vyöhykkeellä on tuhansia planeettoja. Yhdelläkään niistä ei vielä ole tunnistettu lähimainkaan sitä elämän moninaisuutta, josta me nautimme. Eikä tämä kuluva hetki palaa samanlaisena.

Ainutkertaisen elämän täysi voima kiteytyy siihen, että kurkottaa rohkeasti siihen, mihin omista lähtökohdista käsin on luontevaa pyrkiä. Leimoja väistäen. Siinä on sitä kiitettävyyttä, jota koulun kannattaa tavoitella. Auttaa jokaista kasvamaan sisäisesti ehtymättömäksi. Omista vahvuuksista päin.

Arto O. Salonen on sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori Itä-Suomen yliopistossa.

artosalonen.com