Aleksi Vehmassalo: Ilmasto on myös opettajien asia

Muutama viikko sitten nuoret järjestivät ilmastolakon, jonka tavoitteena oli kiinnittää päättäjien – aikuisten – huomio ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Tapahtuma sai paljon huomiota mediassa. Monet kehuivat nuoria toimeliaisuudesta, mutta päättäjät suhtautuivat heihin usein jopa alentuvasti. Nuoria kehotettiin kierrättämään, istuttamaan taimia ja eräs ministerikin vitsaili, miten olisi ollut mukavaa itse lintsata koulusta ”ilmastolakkoilemalla”.

Tuki nuorten työlle on usein vähättelevää. Samat ihmiset ihmettelevät, miksi nuoret eivät lähde mukaan vaikuttamaan.

Ilmastolakko saattoi monet koulut ja opettajat hankalaan asemaan. Ilmastoasia koetaan ehkä tärkeäksi, mutta voiko oppilaita kannustaa olemaan pois koulusta?

Kyllä voi – ja pitää.

Passiivisuus on kannanotto, kaikista vaarallisin sellainen.

Moni kunta, koulu ja opettaja saattoi nähdä paremmaksi etäännyttää itsensä ja olla ottamatta asiaan vahvasti kantaa. Koulut saati opettajat eivät ole kuitenkaan muun maailman ulkopuolisessa tyhjiössä, johon ilmastonmuutos ei vaikuttaisi. Passiivisuuskin on kannanotto, kaikista vaarallisin sellainen.

Ilmastonmuutos ei tapahdu siksi, että ilkeät päättäjät ja yritykset aktiivisesti tavoittelevat suuria päästöjä ja globaalia katastrofia. Ilmastonmuutos tapahtuu, koska ilmastoasiat eivät ole kiinnostaneet tarpeeksi. Ongelmat ovat syntyneet passiivisuudesta.

Omaa passiivisuutta joutuu usein puolustamaan. Silloin syyttävä sormi voi osoittaa muita: meidän on turha tehdä mitään, koska muualla tuotetaan suuremmat päästöt. ”Ei mun tarvii, kun ei noikaan” ei mene läpi päiväkodeissa, joten ei sen pitäisi mennä läpi ilmastokeskustelussakaan.

Demokratiakasvatukseen ei sovi se, että alleviivataan, miten pienemmän teoilla ei ole väliä. Äänestämään opetetaan, koska jokainen ääni on tärkeä. Niin on myös jokainen teko ilmaston puolesta.

Opettajilla on nyt tuhannen taalan paikka opettaa nuorille yhteiskunnallisesta toimijuudesta. Näytetään, että nuorten äänellä ja tulevaisuudella on merkitystä.

Aleksi Vehmassalo on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton SOOLin puheenjohtaja.

puheenjohtaja@sool.fi