Yksityisen neuvottelujumi jatkuu

OAJ on tarvittaessa valmis kesälläkin jatkamaan neuvotteluja Sivistan kanssa yksityisen opetusalan työehdoista ja palkoista.

− Ratkaisu on mahdollista saavuttaa kesän aikana, neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Aiempi sopimuskausi päättyi maaliskuun lopussa. Neuvottelutulokseen ei olla päästy kuudesta lakkopäivästä ja monesta sovitteluyrityksestä huolimatta.

− Olemme Sivistan kanssa näkemyksissämme aika kaukana toisistamme.

 

Neuvotteluissa mukana olleet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty hyväksyivät OAJ:n hylkäämän valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen pian lakkojen jälkeen 21.5. JHL ja Jyty edustavat yksityisten oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä.

− Teknisesti JHL ja Jyty ovat sopineet omasta työehtosopimuksestaan. Liittojen toiveena on, että he voivat liittyä myöhemmin yksityisen opetusalan työehtosopimukseen, Lindroos avaa.

JHL ja Jyty saivat neuvottelutuloksen myös Sivistan ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimuksesta.

OAJ ei neuvottele aikuiskoulutuskeskusten sopimusta valmiiksi ennen kuin yksityisellä opetusalalla on neuvottelutulos. Aikuiskoulutuskeskuksissa työskentelee noin 440 OAJ:n jäsentä.

 

OAJ:n hallituksen tavoitteena on turvata palkkakehitys, jotta alan houkuttelevuus ja kilpailukyky säilyvät. Järjestöllä on suuri huoli, että yksityinen opetusala menettää asemansa kilpailukykyisenä työnantajana verrattuna kuntiin.

− Kuntapuolella palkkoja nostetaan palkkaohjelmilla vielä kuluvan sopimuskauden aikana ja seuraavalla sopimuskaudella merkittävillä palkankorotuserillä, Lindroos sanoo.

Valmius järjestöllisiin toimiin yksityisellä opetusalalla säilyy, kunnes palkkakehityksen turvaava sopimus syntyy.

− Neuvottelemme alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti, kunnes saamme jäsenkunnan näkökulmasta tyydyttävän palkkaratkaisun.

 

OAJ:n jäsen voi olla huoletta, vaikka sopiminen venyy. Aiemman työehtosopimuksen määräykset ovat voimassa uuden sopimuksen voimaantuloon asti.

Lindroos kiittää työtaisteluihin osallistuneita merkittävästä panoksesta neuvotteluratkaisun edistämiseksi.