Palkkoja korotetaan kaksi prosenttia – valtion neuvotteluissa saavutettiin tulos

Kevään ensimmäinen opetusalaa koskeva sopimus tuli uunista ulos, kun valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelujen tulos hyväksyttiin maaliskuun alussa. Neuvottelutulos syntyi juuri ennen entisten vessin ja tessin eräpäivää.

Kahden prosentin korotus

Valtiolla palkkoja korotetaan tasan kaksi prosenttia kesäkuun alusta lähtien.

– Vaikeiden ja monipolvisten vaiheiden jälkeen valtion neuvotteluissa saavutettiin tulos ja vieläpä ajoissa. Koko potti jaetaan yleiskorotuksena kaikille, erityisasiantuntija Petra Kirkko-Jaakkola OAJ:stä kertoo.

 

Pieni summa perhevapaiden uudistukseen

Tekstimuutoksiin on varattu sopimuksessa 0,05 prosenttia palkkasummasta. Raha on laskettu käytettäväksi muun muassa perhevapaauudistuksen kustannuksiin.

Perhevapaat uudistuvat ensi syksynä. Siinä ei-synnyttävä vanhempi saa 18 palkallista päivää vapaata nykyisen kuuden sijaan.

Sopimuksen kehittämistyö jatkuu myös sopimuskauden aikana. Sopijaosapuolet pyrkivät esimerkiksi petraamaan työaikojen suunnittelua ja seurantaa valtion erityisoppilaitoksissa.

Sopimuskaudella jatketaan myös viime vuonna aloitettua työtä valtion palkkausjärjestelmään kuuluvan arviointikriteeristön kehittämiseksi.

 

Yksi plus yksi vuotta

Valtion sopimus on voimassa 1.3.2022–29.2.2024.

Vuoden 2023 palkankorotuksista sovitaan keskustasolla jouluun 2022 mennessä. Mikäli osapuolet eivät näissä neuvotteluissa pääse tulokseen, sopimus voidaan irtisanoa ensimmäisen vuoden jälkeen.

Ensimmäisen voimassaolovuoden palkankorotuksiin ei sisälly paikallista erää.

– Toisena vuonna sopimukseen saattaa liittyä myös paikallinen erä, jota valtion sopimuksessa kutsutaan virastoeräksi, kertoo Kirkko-Jaakkola.

Valtion pääsopimuksen neuvotteli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Kirkko-Jaakkola on OAJ:n neuvottelija, jos virastoerän jakamisesta sovitaan.

 

Mukana noin 600 opettajaa

Valtion sopimusta noudattaa noin 600 OAJ:n jäsentä. Kaikkiaan sopimus koskee noin 75 000:ta palkansaajaa.

Valtio on esimerkiksi Valteri-koulujen ja valtion kielikoulujen opettajien työnantaja. Valteri-koulut toimivat Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin toimipisteiden yhteydessä eri puolilla maata. Kielikouluja ovat Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Suomalais-venäläinen koulu ja Helsingin eurooppalainen koulu.

OAJ:n jäsenten työpaikkoja ovat myös Saamelaisalueen koulukeskus, Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturva, Rikosseuraamuslaitos, Pelastusopisto ja koulukodit.

 

Lue lisää: