Palkkojen takamatka on kurottava kiinni monivuotisella palkkaohjelmalla

Palkkaohjelma on yksi OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaiseen pääaiheista, kun puhe on tulevista sopimusneuvotteluista. Mihin palkkaohjelmalla pyritään?

OAJ:n solmimat virka- ja työ- ehtosopimukset päättyvät ensi maaliskuun lopussa, mutta neuvottelukoitokseen valmistaudutaan jo.

Kun puheenjohtaja Olli Luukkainen puhuu kymmenissä eri jäsentilaisuuksissa eri puolella maata, aiheena on muun muassa palkkaohjelma.

OAJ:n ajaman palkkaohjelman tavoitteena on pienentää kuilua, joka on julkisten alojen palkkojen kehityksessä verrattuna yksityisen sektorin palkkoihin.

– Vaikka olemme vuodesta 2011 lähtien tehneet täsmälleen samantasoisia sopimuksia kuin muu työmarkkinakenttä, jäävät julkisten alojen maksetut palkat kaiken aikaa hieman jälkeen yksityisen puolen palkoista, Luukkainen selittää.

Samat korotusprosentit eivät vie palkkakehitystä eteenpäin samatahtisesti, koska yksityisellä puolella työnantajat maksavat peruspalkkojen päälle muun muassa tulospalkkioita. Kuntatyönantajat sen sijaan eivät käytä juuri lainkaan paikallisia palkkaliukumia.

– Enää ei päde sekään, että vaikka julkisten alojen leipä on kapea, se olisi myös pitkä. Yt-neuvottelut ovat jo vuosia olleet todellisuutta julkisella puolella, Luukkainen sanoo.

 

Opettajien palkkatason nostamiseen tarvitaan palkkaohjelma, jolle määritellään maali ja etenemisaskeleet maaliin pääsemiseksi. Useampivuotisen palkkaohjelman tavoitteena on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen opettajan lähtöpalkan nostaminen 3 000 euroon.

– Puhumme useammasta vuodesta, sillä olemme realisteja. Riittäviä korotuksia ei pystytä tekemään kerralla, koska palkkataso on vuosikymmenten ajan jäänyt liian alhaiseksi, Luukkainen avaa.

Samalla OAJ hakee ratkaisua, jolla estetään opettajien palkkakehityksen jääminen yleistä palkkakehitystä pienemmäksi.

Edellisellä sopimuskierroksella vajaat kaksi vuotta sitten sovittiin, että kunta-alan palkkoja ja palvelussuhteen ehtoja selvitetään ja verrataan yksityisiin aloihin.

– Selvitystä tehdään parhaillaan, ja siitä saatavat luvut ovat pohja tulevalle neuvottelukierrokselle. Nyt on meneillään valmistautumisvaihe, ja varsinaiset neuvottelut käynnistyvät vuoden vaihteen jälkeen, Olli Luukkainen sanoo.