Opettajan uusi piirtäjä Hannu Haapaniemi: Kyllä koulutuspolitiikan kiemuroista aina sketsin saa

Opettaja-lehden pilapiirtäjä vaihtuu Harri Vaaliosta eli Wallusta Hannu Haapaniemeksi. Koulussa ja koulutuspolitiikassa tapahtuu niin paljon hämmästyttäviä asioita, että aiheet pilapiirtäjiltä eivät hevin lopu.

Harri Vaalio voitti vuonna 1991 Opettaja-lehden pilapiirtäjäkisan. Wallun piirtäjän pesti Opettajassa päättyi viime vuoteen kestettyään 27 vuotta.

Siinä ajassa Wallulta ehti ilmestyä piirros jos toinenkin lukijoiden iloksi. Aiheet hän poimi lähipiiristä: hän on työskennellyt luokanopettajana, Pornaisten kunnan pedagogisena it-tukena ja ympäristöopin opettajana Kulkurikoulussa, jossa maailmalla asuvien suomalaisten lapset saavat kouluopetusta netin välityksellä.

Parhaillaan Wallu hoitaa luokanopettajan sijaisuutta Parkkojan koulussa Pornaisissa.

– Ensi viikolla saamme maalaiskouluumme kansainvälisen tuulahduksen, kun tunnille tulee virtuaalivieraaksi Siperian Krasnojarskissa asuva suomalaistyttö.

Aiheita piirroksiin on poikinut myös digimaailmasta, vaikka aihe on piirtäjän mielestä opettajille usein arka. Hän arvelee, että opettajia hävettää tunnustaa, jos digitaidot ovat heikot.

Harri Vaalio tykkää lukea villin lännen tarinoita. Omakuvassaan hän ratsastaa kohti auringonlaskua Lucky Luken malliin.

Graafinen ura nappasi miehen pitkiksi ajoiksi. Vanhemmiten hän on tykästynyt yhä enemmän opettajan työhön, vaikka oppilaat ovatkin muuttuneet vuosikymmenten myötä.

– Ennen lapset olivat hiljaisia ja innokkaita ja kaikki koulussa hämmästytti heitä. Nyt mikään ei tunnu olevan heille uutta ja koulunkin tavaroita kohdellaan huolettomasti. Kouluun tarvitaan erityisesti ihmisiä, sillä kotona lapsilla on tavaraa mutta ei ihmisiä.

Wallun sarjakuvia on julkaistu esimerkiksi Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa, ja muutama vuosi sitten Helsingin Tekniikan museossa oli esillä Wallun Mikrobitti-lehdessä yli 30 vuotta ilmestynyt Mikrokivikausi-sarjakuva.

 

Sekä Wallun että uutena piirtäjänä Opettajassa aloittavan Hannu Haapaniemen hahmot syntyvät käsin paperille. Kumpikin skannaa piirroksen tietokoneelle, jossa kuva käsitellään ja väritetään.

Hannu on Forssan Vieremän koulun johtaja ja luokanopettaja sekä OAJ:n Forssan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja luottamusmies.

– Näppituntuma alaan on tiivis, naurahtaa Hannu, joka on kovasti nöyränä uuden tehtävän edessä.

– Wallun tyyli on nasevaa ja oivaltavaa, ja pyrin pysymään hänen opettajan arkea kuvaavalla linjallaan.

Opettajainhuoneen kahvipöydässä väännetään sisäpiirin vitsiä siitä, mitä kaikkea pöhköä eteen tulee.

– Kun koulutuspolitiikassa luvataan yhtä ja toista tapahtuu, kyllä siitä aina jonkunlaisen sketsin saa aikaiseksi.

Muutama vuosi sitten Opettajan sivuilla seikkaili Hannun luoma Rotimies-hahmo.

– Rotimiehessä oli tiukka edunvalvonnan näkökulma, nyt on enemmän vapausastetta.

Hannu haluaisi lähettää terveisiä edesmenneelle koulukaverilleen Seppo “Eki” Turpeelle pilven reunalle.

– Hänen kanssaan piirrettiin lukiossa pilakuvia, bändeille mainoksia ja kaikkea muuta mieleen tulevaa. Ilman tätä yhteistyötä ei minusta olisi koskaan tullut piirtäjää. Kiitos Eki!