Ope suosittelee: Selkokielestä kirjoittamiseen

Tästä opin
Anneli Kanto on kirjoittanut romaaneja, näytelmiä, käsikirjoituksia ja lasten- ja nuortenkirjoja. Tämä uutuuskirja on pohjimmiltaan kirja kirjoittamisen prosessin joka vaiheesta. Teos antaa virikkeitä ja säväyksiä kirjoittamiseen kaikille, jotka ovat työssään kirjoittamisen kanssa tekemisissä. Opettajat saavat aineksia kirjoittamisen opetukseen. Yleinen ja yksityinen yhdistyy kiinnostavasti, kun kirjailija kertoo omien kirjojensa taustatyöstä ja kirjoittamisesta yleensä. Mieleen jää tyyli ja raikas ote.
Anneli Kanto: Kirjoittamassa. Reuna 2020.

 

Tähän haluan tarttua
Selkokirjoihin pitäisi tarttua kaikkien opettajien. Tässä teoksessa nuoret itse kertovat, millaista on selviytyä uudessa maassa ilman kielitaitoa ja löytää oma paikkansa. Kirjoittajalta on aiemmin ilmestynyt selkokirja aikuisten maahanmuuttajien elämästä Suomessa. Kirjoitan myös itse selkokirjoja, ja olen selkoistanut muun muassa kotimaisia klassikkorunoja. Niitä on teoksessani Vanhat runot, uudet lukijat.
Satu Leisko: Koti Suomesta. Avain 2020.

 

Tästä innostun
Innostun kaunokirjallisuuden lukemisesta, osin kirjablogini tuijata.com vuoksi. Tästä kirjasta on hieno sarja HBO:lla, ja kirja ja tv-sarja loistavat yhdessä ja erikseen. Jatko-osa tähän hyvin novellistiseen Olive Kitteridge -romaaniin on jo ilmestynyt englanniksi ja suomennosta odotetaan. Kirjailijalla on paljas tapa kertoa, ja lukija saa täyttää kerronnan aukot. Teos muistuttaa otteeltaan kirjailijan Lucy Barton -kirjoja, mutta päähenkilö on kiehtovan erityyppinen hahmo.
Elizabeth Strout: Olive Kitteridge. Tammi 2020.

 

Vinkit antoi selkokirjailija, Stadin ammatti- ja aikuisopiston äidinkielen verkko-opettaja Tuija Takala Helsingistä. Häntä inspiroi Mia Kankimäen kirjan Naiset joita ajattelen öisin herättämä ajatus, että luovat teot elävät vuosisadoista toiseen.