Mitä ihmettä? Virolaisen lehden sisältö näytti liian tutulta

Kun Opettajaan kirjoittava free-toimittaja Minna Hotokka googlasi nimensä netistä, hän löysi yllätyksekseen sieltä omia juttujaan viroksi käännettyjä.

Selvisi, että virolainen Õpetajate Leht oli julkaissut luvatta Opettaja-lehden juttuja kuvituksineen nettisivuillaan ja ilmeisesti myös printissä. Juttuja oli julkaistu ainakin vuodesta 2019 lähtien jopa kymmeniä.

Lehtijutun tai kuvan jakamiseen toisessa mediassa tarvitaan lupa kustantajalta ja riippuen, miten tekijänoikeuksista on sovittu, myös tekijöiltä. Koska lupia ei kysytty, kyseessä on tekijänoikeusrikkomus.

Kun päätoimittaja Minna Ängeslevä otti yhteyttä virolaislehden päätoimittajaan Heiki Raudlaan, tämä pahoitteli rikkomusta ja jutut poistettiin verkosta pikavauhtia.

– Raudla ei ole antanut aukotonta selitystä siitä, miten hän antoi tekijänoikeusrikkomuksen jatkua useita vuosia, Ängeslevä sanoo.

Toimittajilla, kuvaajilla ja kuvittajilla on oikeus vaatia korvauksia luvatta julkaistuista jutuista. Raudla on luvannut sopia asiasta tekijöiden kanssa. Opettaja-lehden toimitus seuraa tilanteen etenemistä.

Õpetajate Leht -julkaisua kustantaa Kulttuurileht.

 

Muokattu 20.6.2022 klo 9.10. Jutussa oli virheellisesti kirjoitettu Heikki Raudla vaikka päätoimittajan nimi on Heiki Raudla.