Löytyykö nykytekniikasta apua opettajan jaksamiseen? Ammatillisilla opettajapäivillä tutkitaan stressimittausten tuloksia

Keski-Suomen ammatillisten opettajien sihteeri Niilo Kuokkanen on mukana järjestämässä tämän syksyn Ammatillisia opettajapäiviä.

Valtakunnallisen tapahtuman järjestäminen on paikallis- tai jäsenyhdistykselle iso ponnistus, jyväskyläläinen Niilo Kuokkanen sanoo.

Niilo on Keski-Suomen ammatillisten opettajien sihteeri, ja yhdistys vastaa tänä vuonna Ammatillisten opettajapäivien järjestelyistä. Yhdistyksen hallitus aloitti tapahtuman suunnittelun jo viime vuoden keväällä. Suunnittelu kiihtyi syksyn opettajapäivien jälkeen.

– Viime syksynä Porissa kerättiin näkemyksiä siitä, mikä olisi hyvä ja ajankohtainen teema seuraaville päiville. Esiin nousi opettajien jaksaminen ja hyvinvointi.

Toivetta selittävät ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset ja reformi, jotka lisäävät opettajien työkuormaa.

 

Järjestäjät toivovat saavansa marraskuiseen Jyväskylään koolle kolmesataa opettajaa.

Niilo osallistuu muun muassa ideointiin ja työpajojen suunnitteluun. Lisäksi hän on mukana valmistelemassa sähköistä äänestystä, jota kokeillaan nyt Ammatillisilla opettajapäivillä ensimmäistä kertaa.

Tapahtuman pääpuhujaksi saapuu teknologia-asiantuntija Teemu Arina, joka käsittelee nykytekniikkaa opettajan jaksamisen näkökulmasta. Osallistujat pääsevät halutessaan myös hyödyntämään Jamkin ja Gradian opiskelijoiden tarjoamia hyvinvointipalveluja.

Niilo odottaa kiinnostuneena, millaisia tuloksia saadaan hyvinvointimittauksista, jotka toteutetaan yhteistyössä Firstbeat-yrityksen kanssa. Noin 15 opettajaa saa ennen tapahtumaa stressimittarit, ja tulokset julkistetaan Jyväskylässä.

Niilo toivoo, että tapahtuma tarjoaisi kollegoille uusia ideoita.

– Voisiko asioita tehdä helpommin tai voisiko ne nähdä uudella tavalla stressin ja kaaoksen keskellä? Tämä on vain työtä, josta pitäisi pystyä myös irrottautumaan.

Niilo Kuokkanen

Jyväskylän ammattikorkeakoulun matemaattisten aineiden lehtori. Keski-Suomen ammatillisten opettajien yhdistyksen sihteeri. Mukana perustamassa uutta OAJ Jamk -paikallisyhdistystä.

Ammatilliset opettajapäivät

Ammatilliset opettajat AO:n koulutuspäivä ja vuosikokous järjestetään Jyväskylässä 17.–18. marraskuuta 2018. Teemana on hyvinvointi. Ilmoittautumiset marraskuun alkuun mennessä.