Lomautusaalto uhkaa yksityisiä – OAJ pitää huolta jäsenistään

Työsopimuslakia ja yritysten yhteistoimintalakia on muutettu väliaikaisesti niin, että yksityiset yritykset voivat lomauttaa henkilöstöään koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kriisin aikana normaalia nopeammin ja joustavammin. Lakimuutokset ovat voimassa huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

Lakimuutos lyhentää lomautuksesta ilmoittamisaikaa viiteen päivään. Myös lomautuksen alla käytävien yt-neuvotteluiden neuvotteluaika lyhenee viiteen päivään.

Viiden päivän lomautusilmoitusaika koskee vain niitä OAJ:n jäseniä, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta tai Avaintyön- antajien työehtosopimusta. Muiden yksityisten työnantajien on noudatettava työehtosopimuksen mukaista ilmoitusaikaa.

 

OAJ:n lakitiimi on tehnyt jäsenilleen toimintaohjeita lomautusten varalle.

Työmarkkina-asiamies Timo Mäki toivoo, että OAJ:n jäsenet valitsevat nyt keskuudestaan yhteyshenkilön, joka saa järjestöltä tietoa lomautusmenettelystä ja yt-neuvotteluiden toteuttamisesta sekä toimii linkkinä OAJ:n edunvalvontapalveluihin.

− Yhteyshenkilö on ehdottoman tärkeä. Lähetämme hänelle ohjeita ja pidämme häneen yhteyttä, jotta voimme tukea jäseniämme kaikin mahdollisin tavoin, Mäki sanoo.

Lomautus keskeyttää työn tekemisen ja palkanmaksun joko toistaiseksi tai määräajaksi, mutta työsuhde pysyy voimassa. Poikkeustilanteesta huolimatta lomauttamiseen on oltava työsopimuslain mukainen peruste eli työn täytyy vähentyä.

 

Jos joudut lomautetuksi, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE- toimistoon:

te-palvelut.fi

Lue Opettajien työttömyyskassan sivuilta ohjeet ja täytä korvaushakemus:

opetk.fi

Lue lisää:

oaj.fi/koronavirus