Lakimuutos toi yli tuhat uutta yo-kirjoitusten uusijaa

Opettajalle kuuluu korvaus aiheutuneesta lisätyöstä.

Tämän syksyn ylioppilaskirjoituksiin on aiempaa enemmän tunkua, mikä tietää opettajille lisätöitä.

Syksyn kirjoituksiin osallistuu Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan noin 1 900 kokelasta enemmän kuin viime vuonna, yhteensä noin 39 500. Koekohtaisia ilmoittautumisia on yli 77 500.

Uusijoita on mukana aiempaa enemmän. Uusintailmoittautumisia on noin 14 700. Kolmena edellisenä syksynä uusintakokeita tehtiin 9 100–10 500 tutkintokertaa kohden.

 

Yksi syy kasvaneisiin koemääriin on kesällä voimaan tullut laki ylioppilastutkinnosta, joka mahdollistaa sen, että hyväksyttyjä yo-kokeita voi jatkossa uusia rajoituksetta. Siis silloinkin, kun omat ylppärit olisi kirjoitettu kymmenen vuotta sitten.

Tämän syksyn uusintailmoittautumisista yli 1 100 on sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät aikaisemmin olisi voineet uusia kokeitaan.

– Yo-tutkinnon painoarvo vahvistuu lukiouudistuksen myötä, ja koearvosanat merkitsevät myös jatkossa aiempaa enemmän korkeakouluhaussa, OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso sanoo.

 

Joka tapauksessa yo-kokeista aiheutuvasta työstä on maksettava asianmukainen korvaus, neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen OAJ:stä huomauttaa.

Jos kyse on oman koulun opiskelijan kokeesta, palkkio tulisi virka- ja työehtosopimuksen mukaan ottaa lukioresurssista. Siis siitä lukio-opettajalle osoitettavasta työajasta, jota käytetään pääsääntöisesti luokan ulkopuolisiin tehtäviin, etenkin ylioppilaskirjoituksien esitarkastamiseen. Aikuislukioissa palkkio huomioidaan aikuislukiolisässä.

Uuden lain mukanaan tuomat yo-kokeen uusijat eivät kuitenkaan tuo lukioille lisää lukioresurssia. Siksi uusijoiden kokeiden arvioimisesta on opettajille maksettava erilliskorvaus.

– Opettajan kannattaa nyt huolehtia, että hän saa tästä työstä hänelle kuuluvan korvauksen. Asiasta on hyvä keskustella rehtorin kanssa, Urpilainen vinkkaa.

Kirjoittajien määrä lisääntyy joka tapauksessa muutaman vuoden kuluttua, koska vuonna 2022 tutkinnon suorittamisen aloittavien täytyy pakollisena kirjoittaa viisi ainetta eli yhden kokeen nykyistä enemmän. OAJ:n arvion mukaan muutos tarkoittaisi vuositasolla noin 6 000 koetta lisää.

Kaikkien yo-kokeiden arviointi korvattava

Näiden yo-kokelaiden kokeiden arvioinnista maksetaan palkkio lukiossa ja aikuislukiossa*:

  • Lukion oma opiskelija, joka ei vielä ole valmistunut.
  • Opiskelija, joka omassa lukiossaan uusii hylätyn pakollisen kokeen aikarajan sisällä.
  • Opiskelija, joka täydentää tutkintoaan omassa koulussaan ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen seuraavana tutkintokertana, eli käytännössä kirjoittaa esimerkiksi lisäoppiaineen.
  • Henkilö, joka uusii omassa lukiossaan kerran hyväksytyn kokeen seuraavalla tutkintokerralla.

*Näiden kriteereiden ulkopuoliset kokelaat katsotaan virka- ja työehtosopimuksessa yksityisopiskelijoiksi. Heidän kokeidensa tarkistamisesta maksetaan erillinen korvaus.