Koulukelauksia: Tunnollinen tubettaja-abi

Nelli Orell kaipaisi kouluun nykyistä enemmän käytännönläheisyyttä ja oppia työelämästä.

Erityisen kiltti ja tunnollinen, sellainen oppilas helsinkiläinen Nelli Orell, 18, kertoo olleensa koko peruskoulun ajan.

– Ysiluokan viimeisellä viikolla meillä oli luokassa sijainen ja tarkoitus oli katsoa videota. Moni lintsasi. Itsekin mietin, että nyt tai ei koskaan. Mutta ei, en vain kyennyt jäämään ilman syytä pois.

Jo alakoulussa Nelli napsi kiitettäviä, mutta yläluokilla hän ymmärsi, että numerot vaikuttavat hänen tulevaisuuteensa. Hän pänttäsi ja stressasi. Työ palkittiin, sillä Nellin peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli huima 9,9.

Kouluvuosiin on lyönyt leimansa myös julkisuus. Nelli aloitti tubettamisen alakoulun viimeisellä luokalla. Nyt hänellä on yli satatuhatta seuraajaa eri sosiaalisen median kanavissa. Aiheet vaihtelevat piirtämisestä pelaamiseen ja tavalliseen arkeen.

– Koulussa osa haukkui ja osa fanitti. Itseäni haukut vain sisuunnuttivat jatkamaan.

Nellin mieleen on jäänyt luokanopettaja Raija Toikka-Klutse Meilahden ala-asteen koulusta.

– Raija opetti meille elämän perusasioita. Esimerkiksi sen, että jos on vain negatiivista sanottavaa, kannattaa yleensä pitää mölyt mahassaan.

Nyt Nellillä on menossa abivuosi Helsingin normaalilyseossa.

– Tulevaisuus on yhä auki. En ole edes varma, opiskelenko mitään tutkintoa. Saatan suorittaa sen sijaan yksittäisiä kursseja kiinnostavista aiheista. Opiskelua aion joka tapauksessa jatkaa loppuelämäni.

Peruskouluun ja lukioon Nelli toivoisi nykyistä enemmän käytännönläheisyyttä. Verotukseen voisi paneutua vielä tarkemmin, samoin työsähköpostien kirjoittamiseen.