Korvat auki lasten mielipiteille – uusi teemaviikko juhlistaa lapsen oikeuksia

Luokanopettaja Muusa Jyrkinen arvioi, että opettajat tuntevat lapsen oikeudet hyvin, mutta lapsen kuulemisessa voi tulla aina paremmaksi.

Kun lapsi huomaa, että häntä kuunnellaan ja hänen ajatuksillaan on väliä, siitä alkaa huikea kehitys.

Lapsi oppii ilmaisemaan mielipiteensä ja oivaltaa, että voi vaikuttaa asioihin. Olen nähnyt sen niin monta kertaa. Se on parasta demokratiakasvatusta, turkulaisen Topeliuksen koulun kolmannen luokan opettaja Muusa Jyrkinen sanoo.

Turussa kaikilla alakoululuokilla on kerran kuussa luokkatunti.

– Luokkatunnilla oppilaat pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin, nostamaan esiin itselleen tärkeitä asioita ja valitsemaan luokan edustajat oppilaskuntaan, kertoo Muusa, joka opettaa myös elämänkatsomustietoa ja musiikkia.

Aktiivisista oppilaista ei koulussa ole pulaa. Viimeksi toteutettiin lasten ehdotus pihamaalauksista. Asfalttiin maalattiin muun muassa twister-, tervapata- ja kärmes-pelit.

Opettaja antaa lasten kokeilla myös päätöksentekoa.

– Kun he saivat laatia luokan istumajärjestyksen, he hoksasivat heti, ettei 20 oppilaan joukko voi sitä tehdä. Niinpä he valitsivat pari oppilasta, jotka kuuntelivat muita.

Oppilaat ovat saaneet myös oman ilmoitustaulun, jotta heille muistettaisiin kertoa, miten asiat etenevät. Taululta löytyy nyt muun muassa ruoantoimittajan vastaus lasten kysymyksiin kouluruoasta.

Topeliuksen koulussa vietetään lapsen oikeuksien päivää osallistumalla Lapsen oikeuksien viikko -tapahtumaan. Muusa ja muut et-opettajat ilmoittivat koulun mukaan uusien materiaalien ja toimintaideoiden toivossa.

– Lapsen oikeuksia on tärkeä pitää esillä, jotta lapset ymmärtävät oman arvonsa.

Lapsen oikeuksien viikko

  • Alakouluille suunnattu uusi teemaviikko 19.–23.11. Laajenee varhaiskasvatukseen vuonna 2019.
  • Edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta ja lapsen oikeuksien päivän 20.11. viettoa.
  • Tarjoaa oppimateriaaleja, tuntisuunnitelmia ja käytännön vinkkejä, joita ovat laatineet opettajat ja Tampereen lastenparlamentti.
  • Järjestäjänä Lapsen oikeuksien viestintäverkosto.
  • Teemana osallisuus – jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi asiassaan ja osallistua.