Juuri nyt: Kymppiluokat jäivät historiaan

Jatkossa perusopetuksen arvosanoja parannetaan ja toisen asteen opintoihin valmistaudutaan tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa Tuvassa.

Uuden lukuvuoden alkaessa suomalaisesta koulusanastosta jäävät pois sellaiset asiat kuten perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka, ammatillisen valmentava koulutus Valma sekä lukion Luva.

Nämä kolme yhdistyivät elokuusta alkaen Tuvaksi eli tutkintokoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi. Se muuttaa myös Valma-koulutuksessa opettaneen Heidi Hakkaraisen työnkuvan.

– Arvelen, että oppijoiden henkilökohtainen kohtaaminen lisääntyy samalla, kun oppivelvollisuuden laajentumisen myötä opiskelijamäärä saattaa kasvaa.

 

Tuva tuo koulutuksiin joustavuutta, Hakkarainen uskoo.

– Emme voi liiaksi lukkiutua siihen, miten ajattelemme lukuvuoden etenevän. Myös niitä lukiota ja ammatillista koskevia raja-aitoja, jotka minua Valmassa hieman häiritsivät, on nyt purettu.

Tuva-koulutuksessa on mahdollista paitsi parantaa arvosanojaan ja valmiuksiaan, myös suorittaa lukion kursseja tai ammatillisen tutkinnon osia.

Koulutuksen järjestäjien yhteistyö nousee uudelle tasolle. Yhteistyöverkosto tarvitaan jo pelkästään järjestämislupien kannalta, jotta opiskelijalla on mahdollisuus opiskella Tuvassa niin perusopetuksen, ammatillisen kuin lukionkin opintoja.

 

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

  • Tuva-koulutus on tarkoitettu oppijoille, jolla ei ole toisen asteen tutkintoa tai jotka muutoin tarvitsevat valmentavaa koulutusta.
  • Koulutuksen suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutukseen voi osallistua myös lyhyemmäksi ajanjaksoksi omien tavoitteiden ja osaamistarpeiden mukaisesti.