Juhlapuheet pidetään nyt etänä

Kevätjuhlia kättelyineen ja halauksineen ei tänä vuonna nähdä. Opettaja-lehti kysyi neljän oppilaitoksen rehtorilta, miten koulun väki viettää valmistujaisia tai lukukauden päätösjuhlaa poikkeusoloissa.

Gaudeamus igitur raikaa Youtubessa

Jos koronaa ei olisi, painaisivat Tampereen yhteiskoulun lukion uudet ylioppilaat toukokuussa valkolakin päähänsä tuhatpäisen yleisön edessä Tampere-talossa. Nyt suurjuhla on siirretty elokuulle.

Kevätlukukauden päätteeksi ilmaisutaidon lukiossa katsotaan omin voimin tehtyä useista videoista koostettua taltiointia, joka löytyy Youtubesta.

– Eihän taltiointi perinteisiä lakkiaisia korvaa, mutta on se jonkinlainen lohtu kuitenkin. Se on tuulahdus koululta ja osoitus siitä, että ollaan hengessä mukana, rehtori Tuija Flinck sanoo.

Lukiossa pidetään erilliset etäjuhlat ylioppilaille ja muille opiskelijoille. Etälakkiaisissa esiin pääsevät uudet ylioppilaat. Ohjelmassa on ylioppilaiden bändin esitys, tanssia ja puhe. Suunvuoron saavat myös ryhmänohjaajat ja rehtori, joka julistaa nuoret ylioppilaiksi. Gaudeamus igitur soi etänä.

Nuoremmille lukiolaisille on Youtubessa tarjolla samantapainen kevätjuhlavideo.

Ovet juhliin avautuvat opiskelijoille Wilma-viestinä lähetetyn linkin kautta.

 

Juhlat oman luokan kesken

Helsinkiläisessä Merilahden peruskoulussa ei vielä toukokuun alussa ollut selviä säveliä päättäjäisistä.

– Odotamme ohjeistusta. Todennäköisesti kukin opettaja pitää jonkinlaisen juhlavan tilaisuuden omalle ryhmälleen. Rehtorin puhe saattaa kuulua keskusradiosta, rehtori Timo Heikkinen aprikoi.

Luokkakohtaisiakin tilaisuuksia pitänee porrastaa, sillä koulussa on yli 800 oppilasta.

Rehtori uumoilee, että kaupunki saattaa järjestää yhteisen virtuaalisen juhlan.

– Piste lukuvuodelle on paikallaan. Se on tärkeää sekä oppilaille että opettajille.

 

Interaktiiviset virtuaalivalmistujaiset

Ammatillisessa oppilaitoksessa Hyriassa Hyvinkäällä ja Riihimäellä ei varsinaista kevätjuhlaa vietetä, vaan valmistuvia juhlitaan useita kertoja vuodessa.

– Ensimmäiset virtuaaliset valmistujaiset vietimme vappuaattona ja vielä on kahdet edessä ennen lomia, rehtori Tuula Kortelainen kertoo.

Virtuaalijuhlan ohjelma noudattaa perinteistä kaavaa. Tahti vain on tavallista nopeampi.

Valmistujaiset ovat interaktiiviset. Juhlakansa voi osallistua tapahtumaan esimerkiksi fiilismittareiden ja kyselyiden avulla sekä tapahtuman lopuksi järjestettävillä virtuaalikahveilla.

 

Juhlissa konkretisoituu vuosien työ

Ammattikorkeakoulu Savonian kevätjuhlassa pääsee kurkistamaan juhlapuhujien koteihin. Puheet ja musiikkiesitykset nähdään livenä videoyhteyden avulla.

– Halusimme järjestää juhlan jollain konstilla, sillä valmistuminen on merkittävä askel, jota opiskelijat selvästi haluavat juhlia, rehtori Mervi Vidgrén perustelee.

Myös opettajille juhla on merkittävä. Siinä konkretisoituu vuosien työ.

Vidgrén uskoo, että juhlatunnelmaan voi päästä etänäkin. Itse hän virittäytyy pukeutumalla juhlavasti ja nauttimalla kakkukahvit.