Ison kylän luotettu – Katariina Kattelus puolustaa, neuvoo ja kuuntelee

Katariina Kattelus puolustaa, neuvoo ja kuuntelee. Hän vahtii, että työnantaja kohtelee opettajia oikein.

On lämmin toukokuun aamu ja OAJ:n Oulun aluetoimistossa kaikuu remakka nauru. Alueyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Eilola ja alueasiamies Ville Tertsunen päivittävät Katariina Katteluksen kanssa viikon ajankohtaiset asiat.

Kata on Oulun kaupungin ainoa kokoaikainen opettajien pääluottamusmies. Hän hörppää kahvit, tsekkaa sähköpostin, käy pari nopsaa puhelua ja hyppää autoon.

(vas.) 8.00 Asemakadun aluetoimistossa Katariina Kattelus päivittää viikon asiat toimiston porukan kanssa. Vastapäätä Ville Tertsunen ja Päivi Pyky. (oik.) 9.00 Oulu kympissä Kata tutustuu kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen uuteen henkilöstöpäällikköön Tuomas Haloseen.

Pikkumersu kiitää Asemakadun aluetoimistosta virastotalo Oulu kymppiin, kaupungintalolle ja Hönttämäen koululle. Puhelin soi ja sähköposti täyttyy, mutta Kata napsii yhden asian kerrallaan.

Partiotaidoista on apua. On oltava aina valmis.

 

Hönttämäen koulusta Kata kerää aineksia kaupungin uuteen henkilöstöohjelmaan. Opettajat ja rehtori kertovat, mitkä asiat tuottavat työyhteisössä positiivista fiilistä. Lista on pitkä ja ilmeet kertovat, että täällä viihdytään.

Avainsana on avoimuus. Koko koulun budjetti on kaikkien opettajien tiedossa ja ajankohtaisista asioista kerrotaan yhteisellä fläppitaululla. Eräs opettaja nykäisee Kataa hihasta ja kysyy, miten anotaan virkavapaata.

9.45 Hönttämäen koulussa Kata tenttaa opettajilta, mitkä asiat lisäävät hyvää fiilistä työssä. Listaa hyödynnetään kaupungin henkilöstöohjelmassa.

Katan puhelin soi taas. Luottiksen tehtävänä on varmistaa, että työnantaja noudattaa sopimuksia ja kohtelee opettajia oikein. Opettajat ottavat yhteyttä enimmäkseen ikävissä ja kimuranteissa tilanteissa. Joskus kestää pitkään ennen kuin ongelmat hoituvat.

Välillä eteen tulee raskaitakin asioita. Hiljattain eräältä huonosta sisäilmasta sairastuneelta opettajalta perittiin pitkittyneiden sairauspoissaolojen vuoksi 26 000 euroa palkkaa takaisin.

Selkärankaa sopimusten tulkintaan tarjoavat OAJ:n toimiston neuvottelijat ja lakimiehet. Paikallisia asioita pohditaan yhdessä muiden opettajia edustavien luottamusmiesten kanssa.

 

Yli 200 000 asukkaan Oulussa opettajien pääluottamusmiehellä piisaa tekemistä. Kaupungin lapsimäärä kasvaa, joten opettajien työpaikat ovat turvassa. Päätökset kouluverkosta junnaavat kuitenkin epävarmuuden tilassa.

Kataa harmittaa, että ratkaisut koulujen kohtaloista ja sisäilmakorjauksista viipyvät. Opettajia painaa huoli siitä, mihin oma työ siirtyy.

Toukokuussa Kataa tavoittelevat eniten määräaikaiset opettajat. Heillä on huoli työttömyysajan korvauksesta ja seuraavasta työsuhteesta.

Tyypillinen soittaja on myös loman kynnyksellä sairastunut opettaja. Kata selvittää, mikä on menetetyn loma-ajan korvaus.

Opettajat tuskailevat myös uutta oppilasarviointia. Se kasvattaa kevään muutenkin raskasta työkuormaa. Kata epäilee, että sanallisen todistuksen tuoma työmäärä on paljon suurempi kuin sen antama informaatio.

11.00 Lounaalla Pannukakkutalossa kaupungin pääluottamusmiehet pohjustavat keskustelua kaupungin johdon kanssa. Kuvassa Katan kanssa Juha Moilanen, Päivi Mäki ja Eila Öljymäki.

Torilla Kata pitää lounaskokousta kunnan muiden alojen pääluottamusmiesten kanssa. Kaikki he ajavat oman jäsenkuntansa etua neuvotellen yhteisen työnantajan kanssa.

Eri järjestöjen intressit menevät pakostakin välillä ristiin. Silloin neuvottelijoilta vaaditaan rohkeutta, malttia ja pelisilmää. Huumoristakin on apua, ja sitä Katalla riittää.

Kata ei uskalla laskea, paljonko kokoustamiseen menee aikaa viikossa tai vuodessa. Silti hän jaksaa, koska pitää opettajan ammattia maailman tärkeimpänä.

12.30 Luokanopettaja Anu Uusikylä on keksinyt Kettupelin. Yhdessä mietitään, miten pelin käyttö sujahtaa opettajan työaikaan.

Katariina Kattelus

  • Jukon pääluottamusmies Oulussa.

  • Luokanopettaja.

  • OAJ:n valtuutettu, Yleissivistävien opettajien Ysin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisen neuvottelukunnan jäsen.

  • Naimisissa opettajan kanssa. 14- ja 12-vuotiaiden lasten äiti.

  • Ohjelmajohtaja partiolippukunnassa Pohjolan Pirteät.

Lue samasta aiheesta