”Jos kuntapuolelle saadaan palkkaohjelma, se on saatava myös yksityisille kouluille”

Vesa Lahtinen päivystää lakon aikana Helsingin yhteiskoulussa. Palkat on saatava nousuun palkkaohjelmalla myös yksityisissä oppilaitoksissa.

Fiilis on päättäväinen, kommentoi lakkotunnelmia Helsingin yhteiskoulun uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettaja ja luottamusmies Vesa Lahtinen.

Viime viikon lopussa OAJ hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoehdotuksen yksityisen opetusalan työehtosopimuskiistassa, koska perhevapaauudistuksen toteuttamisessa olisi leikattu opettajien palkkoja ja etuuksia.

Viikon mittaiset lakot alkoivat tiistaina viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa.

 

Lahtinen ei voi hyväksyä sitä, että julkisen sektorin palkkakehitys jää jatkuvasti jälkeen yksityisen sektorin palkkakehityksestä. Suomessa myös yksityinen opetusala on osa julkista puolta, sillä se saa rahoituksensa valtiolta samoin kuin kunnan koulut.

Lahtinen käyttää esimerkkinä yksityisen yläkoulun lehtorin lähtöpalkkaa, joka on 2 862 euroa.

– Sillä on vaikea tulla toimeen Helsingissä, jossa asumiskustannukset voivat olla kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna.

 

Helsingissä joka viides perusopetuksen oppilas ja lukiolaisista 44 prosenttia on oppilaana yksityisissä kouluissa. Niiden työehtosopimus mukailee kunnan sopimusta.

– Jos kuntapuolelle saadaan palkkaohjelma, se on saatava myös meille, Lahtinen vaatii.

Hänen mukaansa yhteiskunnassa on rahaa – kysymys on siitä, mihin rahaa käytetään. Julkisen puolen ahdinko on rakennettu veronkevennyksillä: 2000-luvulla Suomen kokonaisveroaste on laskenut neljä prosenttiyksikköä.

– Ilman niitä julkinen talous olisi tasapainossa, myös OAJ-valtuutettuna vaikuttava opettaja perustelee.

Lakon aikana Vesa Lahtinen on tiiviisti koulun edustalla lakkovahtina. Tunnin mittaiset lakkovahtivuorot pyörivät, ja Lahtinen huolehtii lakkoraporttien teosta.

Ennen lakkoa hän muistutti kollegojaan siitä, että oppilaille ei valmistella etukäteen tehtäviä lakkopäiville eikä lakon aikaan siivota koulun kaappeja.