Näin loma lähtee luistamaan – neljä opettajaa kertoo

OAJ:n Fiilismittarissa moni opettaja on arvellut, että rankasta koronakeväästä palautuminen saattaa kestää tavallista kauemmin. Neljä opettaja kertoo, millä konsteilla he pääsevät lomamoodiin.

Ompelutöitä terassilla

Käsityöopettaja Minna Apelgren, Helsingin työväenopisto

Kun lähiopetus jäi pois, täytyi ajatella ohjeiden antaminen ja opetuksen tekeminen aivan uudella tavalla. Se tuntui välillä raskaalta. Minulla on jokaiselle viikonpäivälle tai kurssille oma kassi, johon kasaan kyseisen kurssin materiaalin. Konkreettinen loman alku on työkassien tyhjentäminen. Minun pitää saada ommella, muuten tulen ärtyisäksi. Kesällä vien ompelukoneen ulos, niin saan samalla olla ulkona. Teen myös pitkiä kävelyretkiä ja pelaan samalla Pokémon Go´ta tai muita virtuaalitodellisuuspelejä.

 

Reissu taimenkoskille tekee ihmeitä

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Kari Puominen, Paltamon lukio

Koronakevät teetti paljon töitä, ja työn ja vapaa-ajan raja tahtoi hämärtyä. Viimeiset työviikot olivat niin hektisiä, että lomalle laskeutumiseen meni aikaa. Toki vuosien mittaan työasiat unohtuvat nopeammin kuin nuorempana, jolloin työ tuntui kuormittavammalta. Pari reissua perhovavan kanssa taimenkoskille tekee ihmeitä. Yksi kesän kohokohta onkin kalareissu pohjoiseen lasteni kanssa. Kesäisin harjoittelen myös ampumaradalla ja treenaan koiraa syksyn jahteja varten.

 


Mansikanistutusta ja muuta mukavaa

Erityisluokanopettaja Johanna Huhtala, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Mikkeli

Vaikka etäopetukseen siirtyminen toi mukanaan monia ratkaistavia tilanteita, koin sen sopivan itselleni. Digiloikka oli hyvästä. Loman alussa olo on yleensä hieman uupunut. Parhaiten pääsen irti työajatuksista tekemällä jotain mukavaa. Olen avustanut valmentavaan opetukseen osallistunutta entistä opiskelijaani, ja kevätjuhlien jälkeen pyöräilin hänen kanssaan hakemaan hampurilaiset. Illalla nostin ystäväni kanssa maljan kesäloman kunniaksi. Sunnuntaina matkasin viikoksi tuttavani mansikkamaalle auttamaan mansikanistutuksessa.

 

Maisemakonttorissa etätyö sujuu

Venäjänopettaja Varpu Pöntynen, Vaasan yliopiston kielikeskus

Olin pitkään töissä Venäjällä, ja sen jälkeen minun on pitänyt opiskella ahkerasti digitaitoja. Kevään etäopetus onnistui siis hyvin Zoomin välityksellä, ja Moodleen olen tehnyt paljon materiaalia. Valmistelen juhannukseen asti verkkokursseja merenrantamökillämme Luvialla. Työn lomassa voin tutkailla vaikka lintujen lentoa. Kesäinen ympäristö irrottaa ajatukset työstä helposti heti työpäivän jälkeen. Kun loma koittaa, lähdemme asuntoautolla kiertelemään Suomea. Meillä käy myös paljon kesävieraita. Nautimme tuttujen ja sukulaisten tapaamisesta.