Irtiotto aalloilla – ope otti virkavapaata ja vietti surffivuoden Australiassa

Luokanopettajana työskentelevä Eeva-Maija Ainikkamäki on virkavapaallaan koetellut rajojaan surffilaudalla ja antanut aaltojen huuhtoa pois harteille kertyneen stressin.

Eeva-Maija Ainikkamäki kävi surffauskurssin pari vuotta sitten Portugalissa, ja se oli menoa. Välivuosi Australiassa on tarjonnut harjoitteluun upean mahdollisuuden.

– Täällä olen päätynyt treenailemaan itsekseni ja ottamaan kavereilta vinkkiä omaan tekemiseen. Harjoittelen vielä hallitsemaan lautaa ja nousemaan isommille aalloille, mutta halu kehittyä on kova, Eeva-Maija, tuttujen kesken Emppu, sanoo sähköpostihaastattelussa.

Kesän lopuille asti surffivuosi Ausseissa kuluu elämästä nauttiessa ja hetkeen tarttuessa, mutta myös toipuessa.

– Opettajauran viisi ensimmäistä vuotta ovat olleet vaihtelevia, antoisia ja välillä raskaita. Olen halunnut kokeilla monenlaisia opettajan töitä, ja usein on pitänyt ikään kuin aloittaa alusta.

Viimeksi Emppu on tehnyt töitä Helsingin Lauttasaaren alakoulun luokanopettajana, mutta hänellä on myös englannin ja biologian opettajan koulutus.

Paineita ovat tuoneet perustyön oheen vaivihkaa kasaantuvat lisätehtävät sekä huoli siitä, että kaikkien oppilaiden tuen tarpeisiin ei pystytä vastaamaan. Palautumiseen ei ole jäänyt riittävästi aikaa.

 

Empulle välivuosi Australiassa on jo toinen. Ensimmäisen opettajavuoden jälkeen hän teki töitä farmilla, toimi kotiopettajana ja kiersi maata.

– Tein niin paljon farmityöpäiviä, että sain oikeuden toisen vuoden viisumiin. Se piti käyttää viimeistään tänä vuonna, ja onneksi päätin lähteä! Nyt minulla on ollut mahdollisuus päästää irti siitä stressistä, jota edes kesälomat eivät aina lievittäneet.

Tällä kertaa Emppu saapui Australiaan ilman sen kummempia suunnitelmia. Hän reissasi pari kuukautta itärannikkoa pohjoisesta kohti etelää ja asettui Sydneyhin Manly Beachille, josta on helppo lähteä surffailemaan.

– Australiassa rantoja on suljettu koronan takia, mutta Manlyssä on päässy onneksi surffaamaan lukuunottamatta yhtä päivää, jolloin rannalle oli kerääntynyt liian paljon porukkaa.

Kahvilat ovat olleet auki, ja Emppu on täydentänyt matkakassaansa tarjoilijana ja baarimikkona.

Pitkiksi venähtäneiden työviikkojen jälkeen hän on ollut fyysisesti tosi väsynyt, mutta työn henkinen stressittömyys on ollut mannaa.

– Väärään pöytään viedyn ruoka-annoksen aiheuttama harmistus on unohtunut jo puolivälissä kahden minuutin kotimatkaa. Se on ihanaa!

 

Välivuosi on tarjonnut virkistävää vaihtelua Suomen arkeen.

Surffauksessa Emppua kiehtoo lajin kokonaisvaltaisuus. Kun aalto lähestyy, on oltava tarkkana.

– Jos antaa jännitykselle vallan, myöhästyy aallolta ja sitten sitä pääseekin kunnon pesukoneeseen.

Joskus Emppu onnistuu matkustamaan aallolla tosi pitkään, ja toisinaan hän saa napattua monta aaltoa niin hallitusti, etteivät hiukset edes kunnolla kastu.

Sitten on niitä kertoja, kun ajautuu kivikkoon tai meloo aaltojen läpi verenmaku suussa, ja onnistumiset antavat odottaa itseään.

– Toisaalta sekin on voitto, sillä on tullut ainakin liikuttua, naurahtaa Emppu, joka on pelannut lentopalloa sarjatasolla ja kokeillut myös lumilautailua ja skeittausta. Australiassakin välimatkat taittuvat toisinaan long boardilla kruisaillen.

 

Uudet tuulet puhaltelevat syksyllä myös Suomessa, sillä Emppu jatkaa opettajan töitä Lauttasaaressa Vattuniemen koulun uudessa rakennuksessa.

Australian suurin oppi on rentous, jota Emppu toivoo pystyvänsä siirtämään myös opettajan arkeen.

– Parasta koulussa on oppimiselämyksien ja tilannekomiikan siivittämä arki luokassa, ja tietysti hyvät työkaverit. Niitä odotan.

 

Eeva-Maija Ainikkamäki

  • 32-vuotias biologian ja englannin opettaja sekä luokanopettaja.
  • Tehnyt opettajan töitä esimerkiksi pienessä kyläkoulussa Kauhajoella sekä Helsingissä lähes tuhannen oppilaan Lauttasaaren ala-asteen koulussa ykkösluokalla, jossa osa opetuksesta oli englanniksi.