OAJ toimii: Amiksen vuosityöajan sparraus jatkuu

Ammatillisissa oppilaitoksissa järjestetään loppuvuoden aikana keskustelutilaisuuksia vuosityöajan soveltamisesta. Tilaisuuksia pidetään oppilaitoksissa, joissa käytössä on OVTES- tai avainotes-sopimus.

Keskustelut ovat kaksiosaisia: ensimmäisessä mukana on oppilaitoksen johtoa ja luottamusmiehiä ja toisessa oppilaitoksien lähiesihenkilöitä eli esimerkiksi koulutuspäälliköitä.

 

Ensimmäinen etänä järjestettävistä tilaisuuksista pidettiin Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä Luksiassa.

Tilaisuuteen osallistuneen luottamusmiehen Heidi Häyrisen mukaan suuria ongelmia vta:n soveltamisessa ei Luksiassa ole ilmennyt. Hiottavaa on siinä, että pienemmissä käytännön kysymyksissä päästään yhteisymmärrykseen.

– Meillä on hyvä soveltamisohje, mutta se on myös pitkä ja yksityiskohtainen. Siksi ohjeen jalkauttamista on hyvä tukea ja tehostaa.

Häyrinen pitää keskustelutilaisuutta hyödyllisenä, koska sen avulla kaikki oppilaitoksessa työskentelevät voivat päästä sopimuksen soveltamisessa samalle sivulle.

Hän kertoo, että esimerkiksi työaikasuunnitelma pitäisi laatia opettajan ja esihenkilön yhteistyössä. Tämä ei ole aina toteutunut täydellisesti.

– Ymmärrys voi parantua myös siinä, mitä sidotulla ja sitomattomalla työllä tarkoitetaan eri koulutusaloilla.

Keskustelutilaisuuksissa tukena ovat neuvottelupäälliköt Markku Perttunen OAJ:stä sekä Hannu Freund Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:stä.

– Keskustelut lähtevät paikallisista tarpeista. Jos sopimuksen soveltamisen tai tulkinnan ongelmia löytyy, me sopijaosapuolet sparraamme niiden ratkaisemisessa, Perttunen sanoo.