Vta-kokeilu elää: kaksi koulua luopui, yksi liittyi

Yksi koulu Vantaalta ja toinen Lahdesta jätti vuosityöaikakokeilun elokuun alussa. Mukaan liittyi vantaalainen yhtenäiskoulu.

Perusopetuksen vuosityöaikakokeilussa ovi käy molempiin suuntiin.

Kokeilun nyt jättäneistä Vantaan Leppäkorven koulusta tai lahtelaisesta Kariston koulusta ei löytynyt opettajaa haastatteluun, mutta Lahden pääluottamusmies Jussi Anttila arvioi luopumissyiden olevan monen asian summa.

– Moni odotti muun muassa työajan seurantajärjestelmän olevan valmiimpi kuin se on. Keskeneräisyyden tuntua arvelen yhdeksi huonojen kokemusten osasyyksi, Anttila sanoo.

Kahden kokeiluvuoden aikana Kariston opettajien vta-kokeilun kannatus laski 65 prosentista 48:aan. Kokemukset vaihtelevat yhden kaupungin sisälläkin. Lahdessa on kaksi muuta koulua, joiden opettajat selvin äänin halusivat jatkaa kokeilua.

 

Uusin kokeiluun lähteneistä on Vantaan Hämeenkylän iso yhtenäiskoulu.

Kotitalouden ja terveystiedon opettaja Paula O´Connor päätyi kannattamaan vta-kokeilua saadakseen oman näkymättömän työn näkyväksi ja kaiken työn samanarvoiseksi. Hänen työhönsä kuuluu opetuksen lisäksi muun muassa elintarvikekuormien vastaanottamista ja hygieniapassikurssien järjestämistä.

– Taito-taidelisällä tai kerhotuntipalkkioilla näitä on korvattu, mutta erilaisia työtehtäviä on silti paljon, ja niistä saatu palkka on ollut vaihteleva, O´Connor sanoo.

 

Hämeenkylässäkin eri opettajilla korostuvat erilaiset tarpeet, joten koulussa on sekä kokeilusta innostuneita että siitä harmistuneita opettajia. Enemmistö äänesti kokeiluun lähtemisen puolesta.

– Kyseessä on kaiken aikaa ollut kokeilu, johon voivat osallistua vain sellaiset koulut, joiden opettajat sitä haluavat, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos korostaa.

Kokeilun tavoitteiden saavuttamista on seurattu koko ajan. Tänä syksynä selvitetään uuden työaikamallin vaikutuksia opettajien työhyvinvointiin.

Kokeilu päättyy viimeistään kolmen vuoden päästä.

 

Juttua korjattu 26.8.2020: Painetun Opettajan viimeinen lause on virheellinen. Painetussa lehdessä sanotaan, että perusopetuksen vuosityöaikakokeiluun voisi vielä liittyä mukaan. Näin ei ole. Viimeinen liittymismahdollisuus oli elokuun 2020 alussa.