Tilastotehtävä kiteytyy julisteeksi

Tuula Räsänen havainnollisti lukiolaisille tilastotieteen tarpeellisuutta ottamalla osaa tilastojulistekilpailuun.

Kun matematiikan ja kemian opettaja Tuula Räsänen bongasi kesälomalla 2016 tilastojulistekilpailun, hän innostui.

– Ajattelin, että jes, tässä on valmis tehtävänanto. Tehtävä havainnollistaa hyvin opiskelijoille, mihin tilastotiedettä käytetään ja tarvitaan, Tuula kertoo.

Syksyllä Orimattilan Erkon lukion opettaja pisti töpinäksi. Hän antoi lyhyen matematiikan kurssilla tehtäväksi laatia pienryhmissä tilastojulisteen valitsemastaan Suomen historiaan liittyvästä aiheesta, kuten kilpailussa piti. Aikaa oli kolme viikkoa, ja apua sai myös historian ja yhteiskuntaopin opettajalta.

Lopuksi julisteista koottiin näyttely ja kaikki lukion opiskelijat saivat äänestää suosikkiaan. Eniten ääniä sai alkoholin kulutusta 1960-luvulta vuoteen 2015 asti tutkiva juliste, joten Tuula lähetti sen edustamaan koulua kansalliseen kilpailuun.

Kävi niin, että juliste voitti vuonna 2017 toisen asteen opiskelijoiden kilpasarjan. Sitä kiiteltiin erityisesti visuaalisesta ilmeestä. Moitteita juliste sen sijaan sai pienistä epätarkkuuksista esimerkiksi lähdeluettelossa. Se harmitti Tuulaa, sillä yksityiskohtia olisi hyvin voinut viilata, ennen kuin juliste lähetettiin kilpailuun.

– Kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jos haluaa osallistua kilpailuun, jotta on mahdollisuus tehdä työ huolella loppuun asti, Tuula vinkkaa.

Juliste pääsi edustamaan Suomea myös kansainväliseen kilpailuun, englanniksi käännettynä. Siellä ei enää tullut menestystä.

Julistekilpailuun vuosi aikaa osallistua

  • Osallistuvat ryhmät tekevät tilastollisen tutkimuksen ja esittävät julisteella tutkimuksen kulun ja tulokset. Tällä kertaa aihe on vapaa.

  • Tilastokeskus koordinoi kansallista kilpailua, jossa on sarjat yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja uutena korkeakouluille. Osallistua voi 1.3.2019 asti.

  • Voittajatyöt lähetetään kansainväliseen kilpailuun.