Stressi katoaa Kenkävaahtoon

Helsinkiläinen Vironniemen päiväkoti on tunnettu lasten tutkimushankkeista, joissa aiheet vaihtelevat. Myös aikuiset pääsevät kokemaan uutta omassa tutkimusprojektissaan laulun parissa.

Kun Kruununhaassa sijaitseva päiväkoti täytti 50 vuotta, silloiset vanhemmat ja henkilökunta kokosivat juhlaan kuoron. Oli vuosi 2011, ja promoottorina toimi Johanna Paalanen eli Joppe, joka yhä vetää kuoroa.

Jopen nuorimmainen oli kuoron perustamisen aikaan hiljan aloittanut koulun, mutta kuten monella Vironniemen perheistä, yhteys päiväkotiin oli säilynyt.

Kaikkien onneksi Kenkävaahtokuoroksi nimetty porukkamme päätti jatkaa juhlan jälkeen.

 

Päiväkodin lapset tutkivat vuoden mittaisissa projekteissaan esimerkiksi aikaa tai hyönteisiä. Kuoro on meidän aikuisten tutkimusprojekti, jossa opitaan laulamaan vaikkapa neliäänisesti.

Harjoitukset pyörivät viikoittain. Samalla vaihdamme päiväkodin kuulumisia. Koelaulua ei ole.

Tavoitteet ovat silti pidemmällä kuin omaksi iloksi laulelussa. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana toimiva ja musiikinopettajaksi kouluttautunut Joppe tuo kuoroon pedagogisen otteen.

Kuoro yhdistää kodin ja päiväkodin superkivan harrastuksen parissa. Kaikki stressi katoaa Kenkävaahdossa. Henkilökunnalle kuoro on samalla lailla ihana harrastus kuin vanhemmille.

Päiväkodin yhteisöön kuuluu koko perhe. Vaikka oma lapsi olisi jo koulussa, kuorossa voi jatkaa ja tukea siten päiväkodin toimintaa.

 

Treeneissä me aikuiset laulamme ja lapset leikkivät. Siinä saa sekä omaa että yhteistä aikaa lapsen kanssa.

Kenkiksessä pääsemme haastamaan itsemme ja välillä jännittää. Samalla oppimme ja saamme onnistumisen kokemuksia, naurua ja iloa – kaikkea sellaista, mitä haluamme päiväkodissakin koettavan.

Uudet laulajat löytävät meidät syksyllä päiväkodin alkaessa ja konserttien kautta.

Esiinnymme päiväkodin ja sen ympäristön tapahtumissa. Esimerkiksi kevättalven Balderin iltamat on Vironniemen päiväkodin perinne, jossa eskarit esittivät tänä vuonna Shakespearen Myrskyn ja viskareilla oli runoesitys. Saimme olla heidän lämppärinään.

Joulun alla esiinnyimme eskareiden joulujuhlan lisäksi Ateneumin portaikossa. Kiersimme myös Kruununhaan talojen pihoissa laulamassa joululauluja.

Ohjelmistomme niveltyy päiväkodin arkeen. Laulamme esimerkiksi Orffien ja Hannu Sepposen Sankarihommia. Mikko Perkoilan rauhaa huokuva Avaruuden maisema on Vironniemessä joululaulu.

Kun lapiolla kaivaa lätäkön pohjan hiekkaa ja tallaa kuraveteen, muodostuu tietysti kenkävaahtoa. Ja siitä lauletaan Kenkävaahtolaulu.

Kenkävaahtokuorosta kertoivat varhaiskasvatuksen opettaja Kristiina Lehtinen, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Verna Melasniemi, Johanna Paalanen, Kim Remitz ja Anna Laine.