Some on osa vuorovaikutusta

Opiskelijatoiminnan koordinaattori Laura Lahin antaa vinkin, miten pääsee kärryille oppilaiden somepuuhista.

Laura Lahin kannustaa opettajia kuuntelemaan Educa-messuilla tubettaja Ilaripron puheenvuoroa. Ilari Hakala tuottaa ammatikseen sisältöä sosiaaliseen mediaan tekemällä Youtube-videoita.

− Jos haluat tietää, mitä oppilaasi − etenkin pojat, sillä Ilarin seuraajista suurin osa on poikia − somessa puuhaavat ja ketä seuraavat, niin kannattaa tulla tutustumaan huippusuosittuun tube-tähteen. Hyvällä tuurilla voi päästä nappaamaan Ilarin kanssa fanikuvan ja tehdä sillä vaikutuksen oppilaisiin.

 

SOOLin opiskelijatoiminnan koordinaattorina toimivan Lauran mielestä sometaidot eivät ole irrallaan muista vuorovaikutustaidoista.

− Lapsille ja nuorille internet ei ole mikään erillinen tiedonhaun ja viestimisen väline vaan luonnollinen osa elämää. Itse lapsena vielä jouduin sulkemaan modeemin, kun äidin täytyi soittaa puhelu. Nykyään netistä ja somesta ei tulla pois, vaan siellä tapahtuva vuorovaikutus nivoutuu osaksi kaikkea muuta vuorovaikutusta.

Siksi Lauran mukaan on pohdittava, kannattaako sometaitojakaan opettaa erillisinä. Kaikkien vuorovaikutustaitojen opettelun tulisi läpäistä kaikki oppiaineet ja aihealueet varhaiskasvatuksesta alkaen.

Entä tarvitsevatko jo työssä olevat opettajat täydennyskoulutusta someasioista?

− Kenties tärkeintä on tarkistaa oma asenne sosiaalista mediaa sekä ylipäätään internetiä kohtaan. Omat ennakkoluulot eivät saa vaikuttaa siihen, millaista opetusta oppijat saavat. Jos tuntuu, että oma asenne somea tai lasten ja nuorten somen käyttöä kohtaan vaatii pohtimista, niin Ilarin puheenvuoron kuuntelemisella voi aloittaa, Laura vinkkaa.

SOOL sponsoroi vuosittain noin 120 opiskelijan matkan Educaan.

Laura Lahin

27-vuotias varhaiskasvatuksen opettajaopiskelija Helsingin yliopistossa. Osa-aikainen opiskelijatoiminnan koordinaattori SOOLissa. Kohta valmis kandi, jatkaa keväällä maisteriopintoihin. Viittomakielen tulkki.

SOOL

Suomen opettajaksi opiskelevien liitto. Täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Tammikuussa juodaan kakkukahvit opekoulutuskampuksilla. Vuosijuhla huhtikuussa liittokokouksen yhteydessä. Educassa synttäripyörä ja SOOL-kortteja, jotka liitto postittaa.

Educa 2019

Tubettaja Ilaripro esiintyy Educassa pe 25.1. klo 10.30. Ohjelman järjestää SOOL.