Rehtori välittää ja tukee

Rehtorin huoneentaulu eli rehtoreiden eettiset ohjeet ovat Veli-Matti Hakasen mukaan koulun johtajan lupaus välittää työyhteisöstä ja oppilaasta.

Huolehdin siitä, että vastuulleni uskottu oppilaitos täyttää sille annetut tehtävät ja siellä on hyvä tehdä työtä ja opiskella.

Muun muassa näin lupaavat rehtorit uusituissa eettisissä ohjeissaan, jotka lanseerattiin Educa-messuilla tammikuun lopussa.

Educa on rehtoreiden mielestä erinomainen paikka käydä keskustelua koulun arvoista ja arjesta.

– Arvot ovat etiikan ydin, ja rehtorijärjestö Sure haluaa olla aktiivisesti mukana kasvatusalan arvokeskustelussa. Uudet eettiset ohjeet antavat toivottavasti hyvän pohjan keskustelulle, Turun normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanen sanoo.

Suren aiemmat eettiset ohjeet olivat vuodelta 1996. Niissä oli rehtorin työstä asioita, joita lakikin ohjeistaa. Nyt rehtorit halusivat poistaa nämä päällekkäisyydet.

 

Yhteiskunnan muutos haastaa koulua ja sen johtamista. Muun muassa monikulttuurisuus, arvojen ja arvostusten moninaisuus sekä uudet tiedonjakamisen mahdollisuudet edellyttävät koululta uutta toimintakulttuuria ja sen johtamista.

– Perinteinen edessä seisojan rooli ei rehtorille enää riitä. Myös käsitys koulun kaltaisen asiantuntijaorganisaation johtamisesta on muuttunut.

Veli-Matin mukaan rehtorin ammatti on välittämistä, ja eettisissä ohjeissa rehtorin työtä halutaan kuvata enemmän tämän roolin kautta. Vaikka pahoinvoivien nuorten osuus on lisääntynyt, tukitoimia on säästösyistä supistettu. Siksikin eettisesti tervettä välittämistä tarvitaan entistä enemmän.

– Koulutyön arjessa meidän on oltava ihmisiä ihmisille, välitettävä toisistamme.

Veli-Matti ei ole vannonut opettajien Comeniuksen valaa, mutta pitää sitä sopivana myös rehtoreille.

– Vala sopii niin kasvatukseen, opettamiseen kuin johtamiseenkin.

Veli-Matti Hakanen

Turun normaalikoulun johtava rehtori, luokanopettaja, valtiotieteen maisteri, kasvatustie-teiden lisensiaatti. Suren ja harjoittelukoulujen rehtoreiden Harren hallituksen jäsen.

Suomen Rehtorit

Koulujen, oppilaitosten ja opetustoimen johdossa työskentelevien edunvalvontajärjestö. 1 200 jäsentä, 22 paikallisyhdistystä.

Katso Instagramista, millaisen selfien Veli-Matti nappasi.