Kohtaamisia

Educan jälkeen on voimaantunut olo.

Arki OAJ:ssä kiertyy monesti ongelmien ratkaisemisen ympärille. Edunvalvontatyö on hidasta, ja kovasti kaivattuja uudistuksia puurretaan usein kauan.

Vaikkapa laajasti turhauttavat opetusvelvollisuudet muuttuvat hitaasti. Mutta toisaalta ne eivät muuttuisi lainkaan, ainakaan parempaan, ilman OAJ:n työtä.

Isojakin uudistuksia tapahtuu. OAJ sai varhaiskasvatuksen opettajat keväällä 2022 opettajien sopimukseen – eli heidät tunnustettiin pedagogiikan ammattilaisiksi – 40 vuoden vaikuttamisen jälkeen.

 

Keskeistä on oppia olemaan ensin itsensä kanssa.

 

Samaa kärsivällisyyttä ja aikaa tuntui vaativan myös Educassa johtamisesta puhunut Tommy Hellsten.

Hänen mukaansa kohtaaminen on johtamisen tärkein asia. Keskeistä on oppia olemaan ensin itsensä kanssa. Jos epäilet, ettet riitä, pakenet ja rakennat itsellesi menestymisen ja pärjäämisen kulisseja.

Hellstenin teesi olikin, että toista oppii kunnioittamaan, kun kohtaa oman keskeneräisyytensä. Jos osaat olla läsnä, toinenkin rauhoittuu. Silloin toinen tulee nähdyksi, ja se on ihmisen syvin tarve.

Myös opetusministeri Anna-Maja Henriksson puhui tapahtuman avajaisissa kohtaamisesta. Hänen mukaansa hallitus on yksimielinen siitä, että koulutuksesta ei leikata. Opettajan pitää pystyä kohtaamaan oppilaitaan yksitellen myös tulevaisuudessa.

 

Educa nostaa arjesta katsomaan isoa kuvaa. Tiedämme, että opettajat ja esihenkilöt ovat kohtaamisen ammattilaisia. Mutta tiedämme myös, että vajaat resurssit usein estävät kohtaamisen.

Hidasta ja työlästä vaikuttamista jaksaa tehdä, kun asia on merkittävä.

Lähes kaikessa OAJ:n vaikuttamistyössä – poliittisessa ja työmarkkinavaikuttamisessa – on kyse juuri kohtaamisen mahdollistamisesta. Että sinä voisit tehdä työsi kunnolla ja Suomi saisi tasapainoisia ja hyvinvoivia osaajia.

Taas jaksaa.

 

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

» hanna.ottman@oaj.fi

X:ssä @HannaOttman