Rehtori, joka ylläpitää keskustelua

Taitava pedagoginen johtaja, jolta asiat eivät unohdu vaan etenevät. Helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen. Johtaa joukkojaan taitavasti myös ongelmatilanteissa. Antautuu juttusille henkilöstön kanssa niin ruokapöydässä, käytävillä kuin ostoskeskuksissakin.

Näillä mainesanoilla Turun ammatillisten opettajien hallitus kuvailee perusteluissaan Turun ammatti-instituutin rehtoria Päivi Lehtistä. Hän nappasi parhaan esimiehen tittelin OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden huipentaneessa kisassa.

 

Voitto veti Lehtisen hiljaiseksi.

– Ensin ajattelin, että tämä ei voi olla totta. Sitten tuli tosi iloinen ja kiitollinen olo: olen ollut esimiestehtävissä 20 vuotta, ja nyt tämä työ huomataan! Sen jälkeen ymmärsin, että voitto velvoittaa – maailma ei ole vielä valmis, ja tästä mennään täysillä eteenpäin.

Tulevaisuudessa tarmokas rehtori tahtoo tehdä töitä esimerkiksi sen eteen, että oppilaitoksen asiantuntijat oppisivat hyödyntämään toistensa osaamista entistä paremmin.

Turun ammatti-instituutti järjestää ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille. Lehtisen tehtävänä on vastata oppilaitoksen kehittämisestä ja sparrata koulutuspäälliköitä, jotka toimivat noin 450 opettajan esimiehinä.

Instituutin työhyvinvoinnin haasteet ovat viime aikoina liittyneet ammatillisten opettajien vuosityöaikaan, johon oppilaitoksessa siirryttiin vuosi sitten.

Joillakin opettajaryhmillä opetustyön osuus on lisääntynyt merkittävästi työsuunnitelmissa verrattuna opetusvelvollisuustyöaikaan. Myös sitomattoman työajan suunnittelu vaatii harjaantumista.

– Opettelemme vielä sitä, miten työaikoja suunnitellaan, seurataan ja rajataan niin, että aikaa jää myös valmistautua opetukseen.