Posiolla löydettiin ratkaisu sijaisrumbaan – Tähtiope kirjaa poissaolot ja hoitaa sijaiset

Tähtiopettaja pelasti rehtorin puhelinpäivystykseltä ja kevensi opettajien työtaakkaa Posion peruskoulussa.

Posion kunnan johtava rehtori Salla-Maarit Toivanen on riemuissaan. Hän voi keskittyä rauhassa hallinnollisiin tehtäviin, kun Posion peruskoulun oma tähtiopettaja kirjaa opettajien poissaolot ja hankkii sijaiset.

Vielä viime keväänä Toivasta painoi huoli siitä, miten opetus kunnan ainoassa peruskoulussa hoituu, kun opettajat sairastuvat.

– Illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi tsekkasin, ketä puuttuu. Säätö sijaisten saamiseksi jatkui vielä työmatkalla.

Pula sijaisista venytti henkilöstön voimia äärimmilleen, kun opettajat paukuttivat sijaistunteja oman työnsä ohessa. Lopulta 188 oppilaan ja 32 opettajan kouluun päätettiin hakea pysyvää sijaista tittelillä tähtiopettaja.

Elokuun alussa luokanopettaja Saara Soudunsaari aloitti koulun tähtenä. Hänet on palkattu tehtäväänsä kahdeksi vuodeksi kaksoiskelpoisen luokanopettajan palkalla. Hänellä on luokanopettajan sekä matematiikan ja käsityön opettajan pätevyydet.

Soudunsaaren työajasta kuusi vuosiviikkotuntia on varattu sijaisjärjestelyihin ja 18 vuosiviikkotuntia sijaisopettajuuteen.

 

Pedagogisesti pätevä tähtiopettaja on Toivasen mukaan parantanut koko henkilöstön hyvinvointia.

– Tähtiope tuntee opettajat, oppilaat, opsit ja koulun käytännöt. Hän pystyy tarttumaan tehtäviin saman tien ja kaikki voivat luottaa siihen, että hommat hoituvat.

Aiemmin Toivanen otti vastaan poissaoloilmoitukset ja apulaisrehtori järjesti sijaisen. Nyt tähti kirjaa sijaiset ja apulaisrehtori tekee heille virkamääräykset ja työsopimukset.

– Taitava tähtiopettaja on tuonut hyvää fiilistä ja uutta meininkiä työhön. Kaikilta säästyy aikaa, kun sijaista ei tarvitse pikkutarkasti ohjeistaa. Tähtiope on koululla joustavasti käytettävissä koko työpäivän ajan.

– Tämä on omista tarpeistamme rakennettu systeemi. Se maksaa itsensä hyvin takaisin, kun kunnan ei tarvitse tehdä kymmeniä yksittäisiä virkamääräyksiä ja työsopimuksia sijaisille, Toivanen sanoo.

Posion peruskoulun tähtiopettaja-malli palkittiin Kuntatyö 2030 -gaalassa joulukuun alussa. Seuraavaksi Posiolla aiotaan palkata tähtiohjaaja.